Почетоха паметта на големия борец Никола Станчев

Реформаторски блок – Бургас почете паметта на първия олимпийски шампион на България Никола Станчев. По традиция реформаторите положиха венци и цветя пред паметника на спортната легенда, който се издига в центъра на село Твърдица. Монументът бе изграден през 2011 година в родното място на бореца с помощта на СДС-Бургас и по инициатива на местните хора, сред които кметът на селото Сотир Йовчев. За да пазят спомена за славната му победа, всеки септември реформаторите се събират на мястото, на което Станчев е посрещнат триумфално от семейството и съселяните си. Отново в негова памет, днес на стадиона в Tвърдица започва четвъртото издание на Международния турнир по борба „Никола Станчев”. Спортното събитие събира талантливи деца на възраст между 14 и 15 години.
За голяма част от представителите на Реформаторския блок Никола Станчев бе не само голям спортист, но и добър приятел. Освен за изграждането на монумента, през годините от СДС помогнаха и за строителството на къщата на шампиона, както и за създаването на кът на славата. Сред най-ценните вещи в къта на славата е юбилейно издание от 1982 година по случай половин век от създаването на Българската федерация по борба. В него могат да се видят архивни кадри на първия ни олимпийски шампион. Изданието е подарък от областния председател на СДС и областен управител на Бургас Вълчо Чолаков.
Освен представителите на Реформаторския блок, пред паметника на Никола Станчев цветя положиха зам.-кметът по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, кметът на село Твърдица Сотир Йовчев, както и много граждани.
През 2015г. се навършват 59 години от великата победа на Никола Станчев на летните олимпийски игри в Мелбърн. В кариерата си Станчев е бил 11 пъти шампион на България – 8 пъти в свободния стил и 3 пъти в класическия. Печели и балканската титла. Петнадесет години е несменяем титуляр в националния отбор. Роденият на 11 септември 1930 година Никола Станчев си отиде на 13 юли 2009 година.