Почина Бисер Киров

Почина големият български музикант Бисер Киров, след продължително боледуване. Според информация от близките на музиканта, причината за кончината му е мозъчен инсулт, пише в-к “24 часа”.

Бисер Киров е роден на 4 септември 1942 година в град София. Произхожда от семейство на свещенослужител. Образованието му преминава от техническо в журналистика, за да достигне до музикална режисура, която завършва с отличие в Русия. Започва музикалните си опити с цигулка, след която преминава към виола и китара. Същинската му кариера започва като вокален изпълнител с оркестър “Балкантон”.

Като композитор Киров има в биографията си написани над 300 свои песни на български, руски, немски, чешки, полски, испански и др. езици; 15 винилови плочи и над 4 500 концерта по целия свят. В продължение на 20 години името му е сред десетте най-популярни поп изпълнители на Източна Европа.

Бисер Киров е носител на множество награди, сред които няколко Златни Орфея, Първа награда на Олимпиадата на песента в Барселона от 1969 г., Легенда на естрадата от фестивала Гласовете на Азия и други. Присъдени са му отличията Заслужил артист на Народна република България, Почетен знак на президента на Р. България Георги Първанов и Заслужил артист на Руската федерация, с указ на президента на Русия Дмитрий Метведев.