Православната църква почита Св. Трифон

На 1 февруари Българската православната църква почита паметта на свети мъченик Трифон. Той е живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христа. Още от младини е бил надарен от Бога с лечителска дарба. По времето на гоненията срещу християните при римския император Декий Траян, управлявал от 249 до 252 г., Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и осъден да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне смъртта по-бързо, склонил глава и починал.
Под наименованието Трифонци  народът чества първите три дни на февруари: Трифоновден (1 февруари), Сретение Господне или Богородично (2 февруари) – посветено на Света Богородица, която отива в църква четиридесет дни след раждането на Младенеца, и Свети Симеон Богоприемец (3 февруари). Съществува вярването, че през тези три дни вълците бесуват, затова се отбелязват като Вълчи празници, свързани с редица забрани (особено за жените).
В деня преди 1 февруари се метат саждите по комина – да не пада реса по лозята.
Младите бездетни жени месят голяма царевична пита и раздават от нея на съседи и познати.
За предпазване от вълци през тези дни не се преде, шие, тъче. Не се отварят ножици, за да не се отварят устата на вълците. Не се метат дворовете и не се хвърля сметта.
Времето на всеки един от трите дни определя времето съответно през февруари, март и април. Каквото е времето на 1 февруари, такова ще е през целия месец. Каквото е на 2-ри – такова ще е през март, и т. н.
Ако е хубав Първият Трифонец, царевицата ще е в изобилие. Ако на 2 февруари е ясно – житото ще с високо качество, ако вали сняг – в кошерите ще има мед.
Ако на 1 февруари вали сняг или дъжд – плодородието ще е в ранните посеви, ако вали на 2-ри – плод ще дадат средните посеви, ако на 3 февруари вали – късните посеви ще са добри.

Днес имен ден празнуват Трифон, Лозан, Лоза и техните производни.