Прагът за месечните детски добавки ще стане 400 лв. на член от семейство

От средата на следващата година прагът за месечните детски добавки ще се увеличи и ще стане 400 лв. на член от семейство. Така повече бедни родители ще получават средства. Предложението е записано в проекта на бюджет за 2016 година.

От януари месечната помощ за семейство с едно дете ще бъде 37 лв., което е увеличение с 2 лева. За две деца държавата ще дава колкото и сега – 85 лв., за три – по 130 лв. и за четири – 140 лева. Предвижда се още еднократната помощ за раждане на трето дете да се увеличи със 100 лв. и да стане 300 лева.

За първо, второ и четвърто промяна не се предвижда. Намерението на правителството икономическият експерт Мика Зайкова определи като твърде символично и далеч от правенето на сериозна демографска политика: „Всичко, което е под 560 лв., са хора бедни, хора, клонящи към социално изключване. Как ще поискаме от тези хора да раждат деца и точно тях ще подпомагаме? Не е ли по-добре чисто нова данъчна система, която да позволява семейно подоходно облагане или поне да има необлагаем минимум за минималната работна заплата. 100 лева при раждането на дете. Това няма да реши проблема, защото нито с 35, нито с 37 лв. едно дете може да бъде отглеждано в България”, цитира Кросс.