Празничните дни са най-смъртоносни за сърдечноболните

Група изследователи от Лос Анджелис са установили, че най-смъртоносните дни за хората, развили сърдечни заболявания, са дните между Коледа и Нова година. Смъртните случаи, вследствие на сърдечни заболявания, са най-много през този период. “Това е т.нар. феномен „The Merry Christmas Coronary and Happy New Year Heart Attack”, казва д-р Борислав Ацев, кардиолог в СБАЛССЗ „Света Екатерина”.

Според кардиолога причината за това е комплексна. “Има няколко фактора. Първо, това е температурата, която в тези дни на годината е по-ниска, тя води до повишаване на кръвното налягане, свиване на кръвоносните съдове, тромбообразуване. Второ, ритъмът на живот на хората се променя, защото емоциите нарастват във връзка със закупуването на подаръци и евентуални финансови проблеми. Хората, които изпитват финансови трудности, се чувстват депресирани, че не могат да подарят това, което искат”, обяснява пред “Фокус” д-р Ацев.

Извън тези рискови фактори остава храненето на сърдечноболните. “Този фактор е на първо място по важност за хората със сърдечни здравословни проблеми. По време на празниците се променя начинът на хранене. Употребяват се повече алкохол и мазнини, които влияят върху процесите, които текат в организма – основно повишават кръвното налягане и правят по-лесно образуването на тромби в кръвоносните съдове. Сега на българската трапеза се употребява и туршия, а тя е много солена и пълна с консерванти. Употребява се и свинско месо”, пояснява Борислав Ацев.

Според него разликата между Българската Коледа и Коледата в Гърция и в Италия, е, че в средиземноморските страни се употребяват морски продукти на празника, а ние консумираме предимно свинско месо. “По-добрият вариант е коледна пуйка, отколкото свинско месо. Може и риба. Това влияе благоприятно на организма и предпазва от рискове за сърдечна смърт”, категоричен е кардиологът от “Света Екатерина”. /БЛИЦ