Предупреждение за опасно горещо време

Днес и утре е в сила предупреждение за опасно горещо време в почти цялата страна. Максималните температури днес ще са между 35° и 38°. Ще бъде слънчево и по-малко ветровито със слаб, в Източна България – умерен вятър от изток-североизток.

Слънчево и горещо ще бъде и по Черноморието с максимални температури между 30° и 33°. Вятърът ще бъде слаб до умерен, с посока от изток-североизток. Вълнението на морето ще е слабо, а температурата на морската вода е 25°-26°.

И през следващите дни ще се задържи без съществена промяна – предимно слънчево, с вероятност за изолирани следобедни превалявания.

Има висок риск от възникване на пожари в по-голямата част от страната. Причината е сухото и горещо време, в комбинация с нестихващия вятър, който затруднява тяхното овладяване.

В Бургаско вече е овладяна е ситуацията с пожарите . Пет хиляди декара смесена гора бяха унищожени край средецкото село Кубадин. Две пожарни остават дежурни през нощта, за да следят да не се възпламени отново огъня. На три места още в следобедните часове се разгоряха пожари – край село Долно Ябълково, между селата Росен и Равна гора в община Созопол и близо до Айтос. Опасност за населението няма.

Две хиляди декара храсти, пасища и широколистна гора изгоряха при пожара между селата Горно и Долно Ябълково близо до българо-турската граница. Шест противопожарни автомобила са на място и ще следят ситуацията през цялата нощ, заяви директорът на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението комисар Николай Николаев.

Локализиран е пожар обхванал площ от 900 декара между селата Росен и Равна гора. Там на място остават две противопожарни автомобила, два трактора и водоноска.

Други два противопожарни автомобила са изпратени и в района на Айтос, където гори борова гора.