Президентът започва политически консултации

Президентът Росен Плевнелиев започва политически консултации с парламентарно представените партии, след като НС гласува оставката на правителството на Бойко Борисов. Държавният глава ще разговаря поотделно с представителите на различните партии в опит правителствената криза да не прерасне в парламентарна.

Първи на “Дондуков” 2 ще дойдат представителите на парламентарната група на партия ГЕРБ. Срещата е насрочена за днес.

След като приключи кръгът от консултации с осемте парламентарно представени партии в 43-тото Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата процедура по Конституция. Ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент,съобщава Кросс. Първи ГЕРБ като най-голяма по численост парламентарна група ще получат правото да съставят правителство. От партията вече заявиха, че ще върнат мандата.
След това президентът трябва да го връчи на втората по численост група в парламента – тази на БСП. Рулетката може да се завърти трети и последен път. Плевнелиев може да връчи мандат на парламентарна група по свой избор. Ако и тя не успее да състави кабинет, президентът трябва да назначи служебен, но не може да разпуска парламента, тъй като до края на мандата на Плевнелиев остават по-малко от 3 месеца.
Държавният глава вече отправи питане до Конституционния съд дали може да насрочва избори, без да е разпуснал Народното събрание.

Росен Плевнелиев ще се консултира и с новоизбрания президент Румен Радев за третия служебен кабинет, който ще трябва да формира в рамките на мандата си. Това стана ясно след среща между двамата, провела се след президентските избори. За Румен Радев това е приемственост в политиката на президента. Конкретни имена за третия служебен кабинет обаче не били обсъждали.