Президентът: Ние сме във време на политически превратности

“Изключително важно е да не позволим скандалите, които управляващите палят около себе си, меморандумите, които се подхвърлят, да не отклонят вниманието от основния въпрос – изсветляване на нерегламентираното влияние, изсветляване на всички тайни на магистратски клубове и стигане до сърцевината не само в съдебната система, а и откриване на политическите покровителства”, заяви Радев, цитира Кросс.

“Една такава брутална изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство”, допълни той.

По думите му каквато и да е съдбата на това правителство, трябва да се стигне до края и ако няма съответната политическа воля в анкетната комисия в НС, според него, ще има за в бъдеще превзети институции.

Според Радев такива клубове ще надживеят ротацията.

Той призова медиите и българската общественост да оказват натиск, така че да бъдат разкрити всички зависимости.

По-рано Радев коментира, че справедливостта в общественото не е даденост.

“Трябва реализъм в нашето сложно време и ежедневни усилия. Българите го научихме по трудния начин в тежките години на прехода. Днес едва ли ни е по-леко във време на политически превратности, ротация на принципи и ценности, блокаж на институции и феодализация, паралелно правораздаване в тайни клубове на магистрати”, допълни Радев.

По думите му има прибързано и странно законодателство, често встрани от обществения интерес.

“Закони се приемат без обществено обсъждане, прокарват се важни промени в преходни и заключителни разпоредби, в закони, които нямат нищо общо със Закона за нормативните актове. Непрекъснато се прекрояват закони. Вчерашни поправки се преправят”, заяви още държавният глава.

Президентът е на официалното откриване на Общото събрание на адвокатите от страната.

“Човекът е висша конституционна ценност”, заяви Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *