Президентът Румен Радев постави началото на „Българската Коледа“ в Бургас

Президентът Румен Радев обяви в Бургас началото на тазгодишното издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Събитието се състоя в УМБАЛ-Бургас в присъствието на кмета Димитър Николов, областния управител Пламен Янев, представители на академичната общност, лекари и медицински сестри.

„Неслучайно избрах да го направим именно тук – в болница с повече от 100-годишна история и едно от водещите звена в системата на здравеопазване. Болница, която се гордее със своите водещи специалисти, отдадени на най-хуманната професия. Считам, че именно оттук нашият призив ще бъде силен и истински, защото „Българската Коледа“ не е просто кампания, тя е нещо много повече, тя ни дава вярата, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности, тя обединява различни слоеве от общество, тя е ценна инвестиция в най-важния капитал – нашите деца и тя е израз на нашата надежда за бъдещето, защото успява да обедини хора с различа професия, образование около една обществено значима кауза. И тази година зад тази благородна кауза застанаха хиляди добродетелни българи с големи сърца. Дарители, учредители, медии, разпространители на идеята. Но за да бъде една дарителска кампания успешна, най-важно е да има доверие в нея. А доверието зависи от хората в края на дарителския акт. Тези, които оползотворяват събраните финансови средства. Тези хора сте вие – лекарите и медицинските специалисти. Затова искам от името на съучредителите да изразя дълбока благодарност към лекарите за спасените детски животи и за грижата за нашите деца“, каза Румен Радев.

Благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи през изминалата кампания със събраните над 3,5 млн. лв. “Българската Коледа” подпомогна 586 деца с тежки хронични заболявания и осигури високотехнологична апаратура за 26 болници в цялата страна.