Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство

„Служебното правителство има ясно очертани приоритети: осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство; провеждането на честни избори; подготовката на председателството на Съвета на Европейския съюз. От изключителна важност е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната ни, реда и сигурността на българските граждани“. Това посочи президентът Румен Радев при представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство на тържествена церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2.

„Oт днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност, изпълнение на важните задачи с обществото и държавата“, отбеляза в словото си президентът Радев.

Със свой указ президентът назначи от днес служебно правителство на България с министър-председател Огнян Герджиков. Служебните заместник министър-председатели са четирима – Илко Семерджиев – по социални политики; Стефан Янев – по вътрешен ред и сигурност; Малина Крумова – по европейските фондове; Деница Златева – по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018.

Илко Семерджиев е и служебен министър на здравеопазването, а Стефан Янев – служебен министър на отбраната. Служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов. Служебен министър на финансите е Кирил Ананиев. Служебен министър на труда и социалната политика е Гълъб Донев. Спас Попниколов е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Николай Денков – служебен министър на образованието и науката. Ради Найденов – служебен министър на външните работи.

Служебен министър на правосъдието е Мария Павлова; на културата – Рашко Младенов; на околната среда и водите – Ирина Костова; на земеделието и храните – Христо Бозуков.

Христо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; Теодор Седларски – служебен министър на икономиката; Николай Павлов – служебен министър на енергетиката; Стела Балтова – служебен министър на туризма; Даниела Дашева – служебен министър на младежта и спорта.