Президентът Румен Радев представи състава на служебния кабинет

Президентът Румен Радев представи днес състава на служебния кабинет. Пред новите министри той посочи, че поемат управлението във вихреща се инфлация, обедняване, непосилни цени на горивата и енергоносителите, липса на газ за зимата, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа.

“Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три кабинета. Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни – обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа”, обърна се в началото на своето слово към служебния кабинет Радев.

“На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света. Напрежението на Балканте отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната ни в конфликти”, заяви той. По думите му “служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета – сигурност на доставките и цена на енергоносителите”. “В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика.

Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения”, допълни държавният глава. “Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза.Тя настъпва постепенно с повишаването на цените и с разстройването на производствения и търговския цикъл в земеделието. Важен приоритет пред вас е да осигурите ясен хоризонт при земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяване на ръста на цените”, каза Радев.