Премиерът Бойко Борисов: Подкрепяме плана за инвестиции на Жан-Клод Юнкер и максимално ще работим по него

Подкрепяме плана на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ще се постараем максимално да работим по него. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата на финансово-икономическия екип на кабинета и министрите, чиито ведомства най-много биха могли да се възползват от новия План за инвестиции на Европейската комисия, със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Премиерът подчерта, че Планът на ЕК представлява пакет от мерки за отключване на публични и частни инвестиции в реалната икономика за поне 315 млрд. евро в периода между 2015 г. и 2017 г. Очаква се той да създаде до 1,3 млн. нови работни места на територията на Европейския съюз.

Планът лежи на три основни елемента. Първият от тях е създаването на специален Европейски фонд за стратегически инвестиции, който да мобилизира  315 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2015 – 2017 г. На второ място се предвижда изграждането на система за разпознаване и бързо задвижване на важни и необходими европроекти, най-вече в областта на инфраструктурата, енергетиката, енергийната ефективност, образованието, иновациите, транспорта. Третият елемент е изготвянето на Пътна карта с мерки за премахване на специфични изисквания и регламенти по сектори, които пречат на инвестициите. „По този начин ще се стимулира бизнес средата, за да стане Европа по-атрактивна за инвестициите“, подчерта министър-председателят Борисов.