Премиерът и 11 министри се връщат в парламента, 12 депутати излизат

Премиерът Бойко Борисов отново ще седне на депутатската банка и ще стане един от 240-те депутати, които коват законите.

Заедно с него бутоните ще трябва натискат още 11 министри от кабинета. По Конституция министрите, които са отишли в правителството от парламента, след оставка се връщат отново в Народното събрание.

Сред другите, които ще търкат депутатските банки и ще се регистрират за присъствие в залата, са и партийните лидери в коалицията – председателят на СДС Божидар Лукарски, който вече няма да е икономически министър, шефката на ДБГ Меглена Кунева, която няма да е вицепремиер и министър на образованието и лидерът на БЗНС Николай Ненчев, който вече няма да е военен министър.

В парламента, в групата на РБ, ще се върне и здравният министър Петър Москов.

Като депутати вече ще работят и вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, регионалният Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов, на транспорта – Ивайло Московски, на екологията Ивелина Василева. Народни представители ще са и министърът на спорта Красен Кралев, както и на земеделието Десислава Танева.

Връщането на министрите ще предизвика сериозни рокади в парламента, защото 12 депутати от РБ и от ГЕРБ ще трябва да напуснат Народното събрание. 4-ма от тях са реформатори и 8 гербаджии, пресмята “24 часа”.

Сред избраниците, които си стягат багажа, е шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев, както и Антони Тренчев, и двамата са от ДБГ. От РБ си тръгват и Борис Станимиров (ДСБ) и Никола Хаджийски от СДС.

От парламента си тръгват и Анна Александрова, която стана депутат на мястото на премиера Бойко Борисов. НС напускат Руслан Тошев и Нели Петрова, влезли на местата на спортния и регионалния министър Лиляна Павлова и Красен Кралев.

Стефани Михайлова напуска заради вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Екологичният Ивелина Василева сменя Румен Желев, транспортният Ивайло Московски – Иван Стойнов, културният Вежди Рашидов – Петър Петров, а земеделският Десислава Танева – Мария Белова.

Повечето от министрите, включително и премиерът, вече бяха депутати по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Тогава обаче депутатстването им мина предимно по кулоарите, а не в пленарната зала, защото традиционно Народното събрание не можеше да събере достатъчно депутати за кворум./КРОСС/