Пристига първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздуха

Първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде официално представен на 2 февруари 2024 г., петък, в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и други официални лица, съобщи правителствената пресслужба.

Това е нов етап в здравната система и грижата за българите. Това са спасени животи. Медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали при инциденти, ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение към друго, ще съдейства в донорски ситуации, ще пренася кръв, органи, лекарства когато и където е необходимо, каза  в началото на правителственото заседание премиерът Денков.

До края на 2026 година страната ни ще разполага с шест хеликоптера.

“Въздушните линейки са ключови за осигуряването на спешна медицинска помощ във всяко кътче на страната. Базите им са така разпределени, че всяка част на България да бъде покрита от поне по два хеликоптера. Така гарантираме медицинска помощ в т.нар. златен час, като въздушните линейки ще помогнат да намалим броя на загиналите в злополуки и ще дадат шанс на болните пациенти в животозастрашаващо спешно състояние”, информира още министър-председателят.

Разходите за въздушната помощ за всеки пациент ще се поемат от държавата.

Премиерът нарече “истинските герои” летците и лекарите, които ще обслужват медицинските хеликоптери. “Първо се наложи да спасяваме въздушното спасяване. Спряхме ликвидацията на дружеството, което беше създадено от редовното правителство на Кирил Петков. Но беше закрито от служебните кабинети”, напомни Николай Денков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *