Присъда от 25 години лишаване от свобода за убийство с особена жестокост

syd-bsОкръжен съд – Бургас наложи на Теньо Е., привлечен като обвиняем за убийство, наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 25 години, при първоначален „строг“ режим. Делото бе гледано по реда на съкратено съдебно следствие, което редуцира наказанието.

Петчленен състав на Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Теньо Е. за виновен в това, че на 16.06.2018 г., около 19.30 – 20.00 ч., в гр. Айтос, в дом, умишлено умъртвил И. Т. с особена жестокост и по особено мъчителен за нея начин, чрез нанасяне на множество силни удари с ръце и ритници в областта на главата, като й причинил черепно – мозъчна травма, следствие на което на 17.06.2018 г. същата починала в УМБАЛ – Бургас, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Делото бе гледано по реда на чл. 371, т. 2 от НПК и подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Съдът прие направените самопризнания от Теньо Е., като същите бяха използвани при произнасяне на присъдата, без да е необходимо съдебният състав да събира доказателства за тези факти.

Съдът прие за съвместно разглеждане в наказателното производство и предявените от пострадалите лица граждански искове. В съдебното заседание бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци Д. Т., майка на пострадалата; А. Е., малолетния син на пострадалата и В. В. брат на починалата. Окръжен съд – Бургас реши на Д. Т. да бъде изплатено обезщетение за причинени неимуществени вреди, в размер на 150 хил. лв. и 3 хил. лв., обезщетение за имуществени вреди. На сина на пострадалата, съдът определи да бъде изплатено обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 200 хил. лв., като отхвърли предявения граждански иск от брата на И. Т.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.