Прокатурата повдигна обвинение на зам.-министъра на външните работи

Прокатурата повдигна обвинение на зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин. То е за злоупотреба със служебно положение, свързано с неспазване на Закона за обществените поръчки. В момента той се намира в следствения отдел и му се предявява постановление за привличане в качеството на обвиняем за извършено престъпление по служба, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По рано днес от държавното обвинение обявиха, че са започнали разследване срещу ръководни длъжностни лица от МВнР за престъпление по служба и безстопанственост. То се отнася до непроведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на външното ведомството, цитира Кросс.

Вместо да проведе обществената поръчка МВнР е сключило две споразумения с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ.

Целта според прокуратурата е била да се облагодетелства въпросното дружество, което има договор само с МЗХ, но не и с МВнР.

За половин година Външното министерство е платило на дружеството общо сумата от 700 хил. лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки. От това, подчертават от държавното обвинение, са настъпили значителни вредни последици за МВнР.

От данните по делото е установено, че дипломатическото ведомство не се е възползвало и от предоставените на МЗХ от търговското дружество големи отстъпки при доставяне на самолетни билети и ваучери за хотелско настаняване. От това са настъпили щети на МВнР в размер на 148 хил. лв.

Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая и назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР. Разследването трябва да продължи два месеца.