Променят даването на храни по европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица

Правителството одобри промени в Оперативната програма за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, за да оптимизира програмата, която ще действа в периода до 2020 г.
Една от основните промени е описването на механизъм за определяне кои лица са най-нуждаещи. Запазва се подходът целевата група да бъдат лица и семейства, които отговарят на критериите за социално подпомагане. Ще се извършва анализ на степента на уязвимост и установеното ниво на материални лишения.
С промените се въвежда и допустим разход за реализиране на съпътстващи мерки в размер на 5 на сто от разходите за закупуване на хранителни продукти. Определянето на такъв разход ще повиши ефективността на мерките и ще бъде допълнителен стимул за партньорските организации, тъй като в момента те са задължени да реализират съпътстващи мерки, без да получават средства за това.
Допълват се и критериите за подбор на партньорските организации. В тях ще се добави изискване за специфичен опит на организациите, като освен опит в предоставянето на храни, се добавя и опит за предоставяне на помощи в натура. Включването на подобна алтернативна възможност ще осигури гъвкавост и възможност за включване на повече партньори в реализация на мерките.