Протестиращи поискаха подобряване на жизнения стандарт

Протестиращите на площад “Княз Александър Първи” в София с икономически искания и настояване за по-висок жизнен стандарт се разотидиха около час след началото на протеста. Първоначално разрешението за протестните им действия, съгласувано със Столичната община, беше до 19 ч. и включваше пешеходно шествие по няколко столични булеварда. То обаче не се състоя. Протестиращите се отказаха да също и да блокират движението по “Цар Освободител”.

Полицейската охрана беше многобройна, но едва няколко десетки граждани издигаха искания за подобряване на жизнения стандарт.

В социалните мрежи призивът беше за масов протест, който да блокира столицата. Там, освен чисто икономическите искания за намаляване цените на горивата и повишаване на доходите, се казваше: “Вън на политиците. Тръгнете си, но първо ще ни чуете и ще изпълните исканията на българския народ”.

На практика обаче много малко коли участваха в двете автомобилни шествия – от “Люлин” и от входа на София откъм “Интерекспоцентър”. Заявеното от неголемия брой участници в протеста беше, че протестът не е политически.
Кристина Илиева каза:
“Това, което ни прави впечатление, е, че обществото е разиденено. Всеки един човек като отделна личност го касаят тези промени в законите, в данъците, поскъпването на живота. Не искаме оставка на това правителство и пояснявам защо – ако това правителство в момента си подаде оставка, ще се назначи ново служебно правителство и ще се похарчат около 32 милиона за нови избори, а ние искаме тези пари, по-добре ги раздайте на пенсионерите, които страдат”.

„Макар и късно народът започна да се осъзнава и да си търси правата. И не само правата, а живота, защото тук е въпрос на оцеляване на българския народ“, заяви 92-годишният Стоян Стоянов. Възрастният мъж обясни, че живее с 320 лв. пенсия, която едва му стига да си плати сметките и да си купи лекарства.

„С какво ще подмамим децата ни от чужбина да се върнат. Синът ми дойде и ми заяви, че никога няма да се върне в България. Човешкото не се цени. Земята на Левски и Ботев не заслужава такава участ“, заяви Теменужка Йовева.