Психично болните хора са бомби със закъснител и те цъкат постоянно

Хората с психични заболявания не получават продължаващото лечение и рехабилитацията, от които се нуждаят, твърдят експерти. Именно заради липсата на грижи се стига до екстремни ситуации като случая в Горна Баня от миналата седмица и трагедията в Лясковец, коментира пред БНТ журналистката Мария Чернева.

Може би те не биват смятани за някакви спешни и приоритетни случаи, с изключение на някои от по крещящите, които излизат по медиите, смята тя.

Не мога да разбера защо държавата и отговорните институции не правят нищо, при положение че при всеки един инцидент и случай виждаме повтарянето на един и същи проблем – липсата на адекватна грижа и лечение. Например в София на около 20 хиляди души с психични проблеми или заболявания има само три центъра за лечение, които обаче са с общ капацитет едва около 100 души. Може да си представите за какъв проблем и какво бедствие става дума, коментира журналистката

Психично болните хора са бомби със закъснител и те цъкат постоянно. Те не могат хоспитализирани или лекувани насила. Според закона се изисква собственото им съгласие, което затваря цялата ситуация в омагьосан кръг, коментира темата и криминалният психолог Тодор Тодоров. В интервю за ТВ7 той също заяви, че проблемът е силно неглижиран. Няма регистър на психично болните и това не може да бъде оправдано с липсата на пари, защото понякога става въпрос за човешки животи, посочи Тодоров,цитира Кросс.

Според него проблем трябва да бъде решен централно, а не от отделни граждани. Трябва да бъде регламентирано обгрижването на тези хора и то по адекватен начин. Кога ще се случи обаче – вероятна трябва да стане по-сериозна дандания и да тръгнем отново да гасим пожари, коментира Тодоров.

 

Той призова гражданите да не влизат в контакт с хора, които видимо имат някакъв психически проблем, защото няма как да знаят какво стои зад това неадекватно поведение и каква може да е реакцията срещу тяхната добронамереност.