Ресурсните учители протестират срещу промени в закона за образованието

Националната асоциация на ресурсните учители (НАРУ) обявяват днес символичен протест срещу предложенията в Проектозакона за предучилищно и училищно образование, направени от Комисията по образование и наука в Народното събрание и касаещи центровете за интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности. Протестът ще мине под мотото “НАРУ е Протест”.

Проектозаконът предвижда Ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности от държавни да бъдат разформировани в недофинансирани общински структури и то само в областните градове.

Това ще доведе до липса на достатъчно специалисти, които да подкрепят децата със специални образователни потребности в цялата страна, посочват от НАРУ.

“НАРУ е Протест” има следните искания към Комисията по образование и наука в Народното събрание:

1. В Проектозакона за предучилищно и училищно образование Ресурсните центрове да се запазят като държавна отговорност в сферата на приобщаващото образование и системата на Министерство на образованието и науката;

2.Да се изградят екипи за комплексно оценяване и подкрепа на децата със специалните образователни потребности на регионален принцип в Ресурсните центрове;

3.Да се гарантира развитието на Ресурсните центрове в посока осигуряване на допълнителни ресурси, терапевтични програми и подкрепа на родителите във всяка област на страната.

Ако нашите справедливи искания не бъдат изпълнени планираме следните действия:

1.Символичен протест с лентички във всички ресурсни центрове;

2.Национална подписка в подкрепа на нашите искания.

3.Граждански протест с открити уроци от ресурсни специалисти, родители и деца пред Народното събрание /КРОСС/