Първият Регионален съвет за тристранно сътрудничество разрешава казуси в предприятията

Първият в България Регионален съвет за тристранно сътрудничество ще разрешава  конкретни казуси, свързани с условията на труд  в предприятията в  Бургас. В Съвета, който бе учреден днес, влизат Дирекция “Инспекция по труда – Бургас”, двете синдикални организации КТ „Подкрепа” и КНСБ, както и представители на работодатели.

Той ще е оперативен орган на действащия Съвет по  условия на труд към Областна администрация – Бургас, но за разлика от него ще има локален обхват и ще се  концентрира върху конкретни казуси и проблеми в предприятията. Съветът ще работи на ниво предприятие, а не на ниво област, обясни Павлин Васков –  директор на Инспекцията по труда в Бургас.

„Синдикатите, работодателите и Инспекцията ще заседават минимум  веднъж на 3 месеца. Възможно е  при екстремни ситуации  да се събираме  и по-често. Тристранният съвет ще действа превантивно, информиращо и ще провежда празяснителни кампании за  работодатели, синдикални членове и  лица с трудови правоотношения,”, каза председателят на КТ „Подкрепа” Иван Костадинов, който е автор на идеята за съвета.

Според Здравко Тошков  – председател на КНСБ работодателите не бива да подминават с лека ръка условията на труд.

 „Въпросът с условията на труд стои на заден план, а това понякога води до трудови злополуки, завършващи  със смъртен изход . Целта е да оказваме съдействие и помощ за спазване на безопасността на труда.  Създавайки  този съвет няма да спрем дотук и да оставим правилника в папките – ние искаме да  изпълним работата му със съдържание”, допълни Тошков.

Според него наблюденията на синдикатите сочат, че много от работодателите изпълняват условието по закон,  където  работят до 50 души,  да има Група по условия на труд, а над 50 души – Комитет по условия на труда (КУТ), но тези структури са фиктивни.

„Просто изкискванията от страна на работодателите са изпълнени, но групите и комитетите са останали на хартия и се сещат за тях, когато стане трудова злополука”, допълни Тошков.

Създаването на тристранния съвет за сътрудничество към Инспекцията по труда в Бургас бе подкрепен и от Цанко Иванов – председател на  Търговско – промишлена палата  в Бургас, както и от Видка Вълчева представител на  Търговско – индустриална камара – Бургас.

Според Вълчева най-голям резултата би имало, ако работодателят не само получи  и плати глоба за дадено нарушение, но действително спре да го извършва и за в бъдеще.