Първокласниците ще започнат учебната година със старите учебници по новата програма

Първокласниците ще започнат учебната 2016/2017 година със старите учебници по новата програма. Нови учебници дори не са представени на МОН като проекти, няма технологично време, каза в студиото на Нова телевизия зам.-министърът на образованието в оставка Ваня Кастрева.

Напускам този пост със самочувствието на човек, който си е свършил работата. Да кажа, че не съм обидена, ще бъде много преувеличено. Обидена съм, защото не се оценява професионализма, руши се доверие. Манипулира се обществото – това ме обижда, добави тя.

Търсеше се смяна на министъра и се използва един конкретен повод. Аз съм професионалист, а не политик. Да оставим на политолозите анализите за политически причини за това, коментира Кастрева.

Тя заяви, че никой не се е опитвал да промени българската история от времето на Средновековието, а ситуацията е била използвана за манипулация с определени цели. „В МОН работи екип от професионалисти и това, което е трябвало да се случи в рамките на разпоредбите на закона, то се случи. Няма подмяна на историческите истини, на историческата терминология. Този месец новият министър на образованието и науката трябва да утвърди новите програми”, каза Кастрева.