Разкриват Медицински факултет в Бургас

Медицински факултет се разкрива в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас.

В Бургаска област живеят над 5.8% от населението в страната, а през активния летен сезон ежегодно пребивават над 2 милиона туристи. В региона работят и хиляди българи от други части на страната. Структурата по населените места по Черноморието е съобразена с броя на постоянното население и потенциала на лечебните заведения, и не може в пълна степен да отговори на медицинските услуги през летния сезон. Това създава недостиг на медицински персонал, на квалифицирани лекари специалисти. Тези и други фактори поставят въпроса за готовността за действия, включително и при непредвидени ситуации“, каза бургаският депутат Ивелина Василева от парламентарната трибуна минути преди да бъде прието проекторешението за откриване на факултута. Тя подчерта, че откриването на новия факултет ще реши тези проблеми. „Младите хора от Югоизточния регион ще имат възможност да учат медицина близо до родните си места. Децентрализацията ще помогне на новозавършилите лекари да останат да работят в своя град, при близки си, да градят професионална и академична кариера. Естественото място за образование по медицина е бургаският държавен университет, а база за подобно обучение – болницата с най-голямо държавно участие УМБАЛ Бургас АД, както и някои общински и частни заведения.“, заяви народният представител.

dimityr_nikolov Откриването на медицински факултет в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ е историческо решение както за Бургас, така и за градовете в близост до него. Това каза по време на брифинг  по повод откриването на факултета кметът на Бургас Димитър Николов. Според него, това решение ще донесе възможност за младите хора на града да се образоват в желаната специалност. „Успоредно с обучението по медицина на български език, получаваме и акредитация за обучение на английски език. Така че млади хора и от други страни да имат възможността да се учат в Бургас“, отбеляза кметът Николов и добави, че идеята за инициативата се е родила преди 6 години. „Медицината е царицата на естествените науки и като такава, беше изключително наложително разкриването на този вид академично образование в Бургас. За нас беше шанс да стартираме такава инициатива. В тази кауза се включиха огромен брой съмишленици – политици, лекари, общественици, директори на здравни центрове, ректори и други хора, които са родени в Бургас и милеят за него. Благодарение на тези усилия този трънлив път изминахме с доста перипетии, сложности, но е важно, че вече е факт“, каза още кметът. Според него това един начин след 5-10 години проблемът на Бургас, свързан с липсата на квалифицирани медицински специалисти, ще бъде разрешен.

Сградата на медицинския факултет в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ е на 100 % готова. Това каза по време на брифинг  по повод откриването на факултета кметът на Бургас Димитър Николов,  предаде Радио Фокус-Бургас. По думите му обзавеждането, оборудването, технологиите и софтуерът към тях са подготвени за предстоящото обучение. „Във факултетът ще функционират 9 катедри. Учебната програма към този факултет в момента е на най-високо ниво в сравнение с всички останали медицински факултети в страната, защото ние изградихме последния такъв и имахме възможността да се учим от грешките и добрите практики на другите университети. Всички, които имахме възможност да работим по идеята, успяхме да намерим най-добрите учебни методики“, отбеляза кметът Николов. Той добави, че обучението в първите години ще бъде изцяло теоретично, след което студентите ще имат възможност да се обучават практически във всички здравни заведения в града. „Там те ще получат практическия си опит – да работят с реални пациенти, в реално време, за да могат да приложат знанията си“, допълни още кметът Димитър Николов. Той добави, че 86 ще бъдат хабилитираните и нехабилитираните преподаватели, които ще работят във факултета, като повече 50 от тях са професори и доценти. „Средната възраст на преподавателите е около 50 години. Разбира се, има и бургаски преподаватели, но по-голямата част са от София, Варна, Стара Загора и други градове. Между тях има и такива, които са родени в Бургас, а в момента преподават в другите медицински университети. Те заявиха категоричното си желание да преподават в родния си град“, отбеляза кметът Николов.