Режат 2/3 от надника, ако няма кворум заради неизвинени

Когато поради липса на кворум заседанието на Народното събрание бъде прекратено, на народните представители, отсъствали по неуважителни причини от заседанието, се удържат две трети от дневното възнаграждение. Това се предвижда в промените в правилника за дейността на Народното събрание, който депутатите приеха.

В НС имаше четири предложения за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание – два от депутатите от “Атака”, един от председателя на НС Михаил Миков, друг от зам.-председателите на НС Христо Бисеров и Мая Манолова.

Към средата на миналия месец неизвинените отсъствия на ПГ на ГЕРБ бяха над 1560, обяви зам.-председателят на НС Мая Манолова по време на обсъждането.

По време на дебата Красимир Велчев от ГЕРБ разкритикува промените като попита: “По кое време ние предлагаме тези промени. Отново не чуваме какво иска обществото – то иска ние да си ходим, ние тепърва правим промени. Половината от тия предложения, които чух е чиста доза популизъм”. Велчев посочи и пример: питали Хенри Форд колко категории работници познава, Форд отговорил: “Има четири основни категории – умни и работливи, умни и мързелив и глупави и работливи, глупави и мързеливи. Най-вредни са глупавите и работливите”. Красимир Велчев ползва и българската поговорка: “За лудо работи, за лудо не стой”. “Правим извънредни заседания на този парламент, а губим дни наред за тефтерче и функции, които не са на Народното събрание. Ще завърша с приказката на шопа за повечето от вносителите на промените – да работят и нощно време, през нощта да работят, за да нямат време да се възпроизвеждат”, каза още депутатът./КРОСС/