Резултатите от Международния конкурс в Несебър “Аз обичам Черно море”

В конкурса, организиран от Общинския детски комплекс-Несебър, освен от България,  имаше участници и от други страни на Черноморската общност.

Резултатите бяха обявени на специално организирано тържество в Ритуалната зала на конферентен център “Несебър” на 31 октомври, когато страните от Черноморската общност честват Международният ден на Черно море.
Наградите на лауреатите в трите раздела-литературно творчество, изобразително изкуство и фотография  връчи Златин Чаушев-началник на отдел „Несебър-културно наследство” към Община Несебър.

В раздела „Литературно творчество,направление „Проза” І, ІІ и ІІІ възрастова група с награди за І място бяха отличени творбите на 28 участници.

В раздела  „Поезия” в трите  възрастови групи І място бе присъдено на 16 участници,а  в раздела „Есе” първите награди са 3, като класацията е възоснова на протокола на журито в състав: Златин Чаушев,Таня Кехайова,Максим Момчилов.

В раздела „Фотография” журито: Милен Джановски-ст.ас. във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”, Михаела Георгиева и Любен Манолов класира на І място 22 участници от трите възрастови групи.

В раздела „Изобразително изкуство” при 867 участници  журито съставено от Милен Джановски ,Милчо Калев  и Михаела Георгиева отличи с І място в 4 възрастови групи творбите на 50 участници.

Съпоставката с минало годишното издание на конкурса показва, че ако през 2013 г. участниците  в раздела „Изобразително изкуство” са били 580, в „Литературно творчество” /поезия и проза/ – 166,във „Фотография”-67, то  за 2014 г. те са общо двойно повече.

Сред наградените имаше деца и ръководители от Берковица, Бургас, Варна, Габрово, Дупница, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Търговище, Ямбол и от още населени места от страната, както и от други държави от басейна на Черноморието.

Преди награждаването прозвучаха  изпълнения от представители на  вокална група „Морски звездички“ към ОДК-Несебър.

Целта на този конкурс, организиран от ОДК с медийното пaртньорство на вестник „Слънчев бряг прес” и  провеждащ се традиционно под патронажа на Министерството на образованието и науката, Oбщина Несебър, Националния дворец на децата и Регионалния инспекторат по образование – Бургас, е да привлече вниманието на младите хора към красотата на Черно море и неговото крайбрежие, да покаже важността им за икономиката на нашата страна, вредите от замърсяването на крайбрежната зона причинени от човешка дейност и да провокира активно екологично поведение.

В “шапката” на конкурса са изписани половин дузина имена на организатори, но на практика оперативната организация под егидата на кмета на Община Несебър се извършва от ОДК-Несебър.

Именно благодарение на екипа,оглавяван от дългогодишната директорка на ОДК Мима Петрова, името на Несебър се споменава най-често не само в страната,а и в държавите от Черноморската общност, участниците в международния конкурс стават все повече, а конкурсните творби- все по-съдържателни.

                                                                                    Максим МОМЧИЛОВ