Реформаторите не подкрепят задължителното гласуване

reformatoriОт РБ не одобряваме миналата в пленарна зала поправка в Изборния кодекс за задължително гласуване, защото за нас това е форма на принуда и ограничава демократичното право на свободен избор. Това каза на брифинг във Варна днес Настимир Ананиев, заместник-председател на „Движение България на гражданите” от Реформаторския блок и председател на транспортната комисия в 43-то Народно събрание.

Той посочи, че е водил разговор с ПФ, че РБ не може да подкрепи такава мярка, но би подкрепил поощряването на гласуването, за което в практиката по света има различни мерки. Ананиев даде пример с Гърция, където вотът е задължителен, като там 40 % от хората не гласуват, но нямат глоби и припомни, че и за забраната за пушене на закрито у нас бяха предвидени глоби, но нарушителите не се наказват. Твърдо сме против принудата и наказването на гражданите, че не са гласували, каза още той.

Промените в Изборния кодекс, приети на първо четене, са стъпка в правилната посока към реформа в изборните правила, посочи реформаторът. Прие се въвеждането на машинно гласуване в поне половината секции, което ще допринесе за бързото и точно преброяване на гласовете, без манипулации на протоколите. При машинното гласуване минути след приключването ще са готови протоколите, а от изборния ден – до два часа. В посока на въвеждане на електронното гласуване също се направи сериозна крачка напред, по думите на Ананиев, който добави, че президентските избори са по-подходящи от местните за масово въвеждане на машините за упражняване на вота.

Ананиев подчерта, че предложението за обособяване на район „чужбина” поражда повече въпроси, отколкото отговори. Като човек, живял 11 години извън България, съм твърдо „за” обособяването му, но трябва да се установят важни неща като правилата за агитацията на чужд език, която е забранена, какви ще са квотите, мандатите, времето за провеждане на кампания и други. За мен е важно още с въвеждането на такъв район, тази мярка да донесе положителн ефект, а не проблеми, подчерта също Настимир Ананиев, цитира Кросс.