Решението на Русия потвърждава необходимостта от енергийна диверсификация

Начинът, по който Русия взе и обяви решението си за “Южен поток”, потвърждава още един път колко е важно да не сме зависими само от един източник на газ, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя припомни, че Комисията винаги е държала новите газопроводи да се изграждат в съответствие с европейското законодателство, и подчерта: Тази позиция е известна на руската страна. Тя не се е променила вчера, така че не може това да бъде причината за това решение – донякъде изглежда прехвърлено от болната глава на здравата.

По повод твърденията за загуби на България, които Брюксел трябва да компенсира, Кристалина Георгиева заяви, че Еврокомисията ще разгледа много внимателно последиците от решението на Русия и ще прецени как може да ускори свързването на страните – членки в единна енергийна мрежа.

Европейският съюз е и ще продължи да бъде най-големият източник на инвестиции за България, подчерта Георгиева и отговори така на руските твърдения за ограничения суверенитет на страната ни заради европейското членство.

България е суверенна страна, тя сама взима решение за това кое е най-добро за нейните граждани. Решението да изисква за “Южен поток” достъп до тръбата за други доставчици, е решение в интерес на България. И то е взето именно заради това, защото колкото е по-голяма зависимостта, на която и да е страна, не само на България, от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигат условия, които най-добре защитават интересите на гражданите, каза Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

Проектът Южен поток е обект на редовни дискусии между Европейската комисия и участващите в него страни-членки, подчерта нейният заместник-председател, отговарящ за енергийния съюз Марош Шевчович. В изявление за решението на руската страна, той припомня, че Еврокомисията е била домакин на няколко срещи с цел намиране на компромис, който да е в пълно съответствие с европейското законодателство.

Следващата такава среща е планирана за 9-и декември и ще се проведе, независимо от обявеното от Русия намерение да спре проекта, подчертава Шевчович. По думите му този „нов елемент” също ще бъде обсъден на тази среща.

Заместник-председателят на Еврокомисията заявява още, че постоянно променящата се енергийна среда е още една причина за изграждане на силен енергиен съюз, един от приоритетите на който ще е сигурността на доставките./КРОСС/