Рибарският протест се мести от морето в София

Протестът на рибарите няма да спре, а ще се премести в столицата. Това решиха собственици на риболовни кораби от цялото крайбрежие, които за втори ден окупираха площада пред офиса на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/, а след това направиха и автошествие до пристанището в кв. Аспарухово.Недоволните искат оставката на ръководството на ИАРА, което според тях през последните 2-3 месеца с репресии и незаконно наложени актове ги принуждавало да не излизат в морето и лишавало близо 5000 души от препитание.

Протестът в петък предизвика задръстване на крайбрежния бул. „Приморски”, който рибарите блокираха за десетина минути, а след това и на Аспаруховия мост, където колоната от автомобили с развети трикольори се движеше на бавен ход. „С тази скорост ще пътуваме и до София, защото тя отговаря на времето, в което ни обръщат внимание”, заканиха се риболовците.

Във вторник в 11 ч те ще се събират пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Оттам поискали писмените им становища с обещанието, че ще разгледат казуса на Консултативен съвет по рибарство през март, пише Кросс.

Припомняме, че протестите на рибарите започнаха в края на миналата година. На 3-ти  декември 2016 г.  рибари в Приморско и Китен обявиха своето недоволство, след това  40 големи риболовни кораба затвориха за кратък период от време  канала море-езеро край Варна и маневрираха в акваторията на пристанище Варна. Те обвиниха управата на ИАРА в некомпетентност с твърдението, че Агенцията се е превърнала в частна фирма за репресии и печелене на пари. На 19.12.2016 г. пред сградата на ИАРА-Бургас  протестираха рибарите от Бургас, Варна, Шабла, Каварна, Балчик, Бяла, Поморие и Несебър, заради лошото управление на сектора. Поредни протести на представители на морския риболовен сектор  се състояха във Варна на 23 февруари  с организираното митинг-събрание с участие  на собственици на риболовни кораби и рибари от Варна, Каварна, Балчик, Бяла и Поморие, а днес 24 февруари, в района на пристанище “Аспарухово”. „Не можем да чакаме, за нас всеки ден е важен, а трупаме загуби от месеци. Затова няма да спрем протестите, докато не бъдем чути”, обясни председателят на Националното браншово сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев.