Родители на деца с увреждания на протест в Бургас

Десетки родители на деца с увреждания протестираха срещу условията на програмата „Личен асистент“ пред сградата на Община Бургас, предаде  Радио „Фокус” – Бургас. Родителите носеха плакати с надписи: “Позор! Нямате ли срам”. Причината за протеста е новият етап от програмата „Личен асистент”, според която 40 часа месечно или два часа дневно лицата с увреждания имат право на грижа от личен асистент. „При нас е 40 часа, но по принцип максимума на месец е 160 часа или 8 часа на ден. Искаме да ни дадат обяснения защо всички от нашата община са включени на по 2 часа“, каза Недялка Гръкова, майка на 21-годишната Стоянка, която е страда от детска церебрална парализа. Тя посочи, че старият проект е приключил в началото на месец март, докато в новия проект различното е, че договорите се сключват от самите общини. „Когато Общината е видяла какво се предостаавя, тя не би трябвало да се съгласява с това, защото не ни е в полза“, коментира Недялка Гръкова. По думите ѝ, срокът на новата програма е за период от година и половина. „След година и половина парите от европроекта ще свършат. Явно някой има изгода от такива проекти и не иска да ги промени. На нас не са ни нужни. Има си бюджет, от който може да ни бъде отпусната твърда заплата, за това, че се грижим за хора с увреждания. От там вече ние ще си разпределяме парите за нуждите на децата си“, обянси Недялка Гръкова. На протеста присъства и заместник-кметът по здравеопазване, социални дейности и спорт д-р Лорис Мануелян. Вчера министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова каза в Бургас, че програмата “Личен асистент” е насочена към  местните власти. Програмата е започнала преди малко повече от 8 години с пари, отпуснати от централния бюджет, с около 400 лични асистенти. Днес  кметът на Бургас Димитър Николов проведе ползотворен разговор с новия министър на труда и социалната политика Зорница Русинова. От нейна страна е поет ангажимент за осигуряване на допълнителни 300 000 лева за Бургас по програмата “Личен асистент”. Това ще стане след 10 юни, при оптимизацията на бюджета, с който разполага този финансов инструмент за подпомагане на нуждаещите се. Допълнителният ресурс ще позволи увеличаване на заплатените часове за обгрижване на болните от 2 на 6 – 7 за ден.

2 Отзиви

  1. Политиката на ГЕРБ е такава,че тихомълком орязват мизерните пари които получават всички социално слаби и други такива със здравословен проблем.Същевременно вдига всичко което може да се вдигне като осигуровки,данъци,винетки и т.н.Хиляди деца останаха без детски добавки защото не минималната заплата е определящ доход а сумата от 350 лева на член от сем.

    • Ами те си го признаха, като политика още преди изборите, но Народа сам си избра тази глупост!
      Като триете коментари не триете сътворената глупост от управляващи! В реалния живот не можеш с лека ръка да изтриеш простотиите, които ще направят живота на хората отчайващ и водещ до миграция или смъртност и десетилетия в безтегловност.