Румен Драганов за министър Ангелкова: Министър минус 8,5%

През миналата есен неизвестната за туристическите среди Николина Ангелкова – млада, но вече с опит във висшата държавна администрация, пое поста министър на туризма. И обяви амбицията си да докаже на изцяло частния туристически бранш в България, че на нея може да се разчита.
“Пилците се броят наесен!” – така бодро отговаряше Николина Ангелкова през май т.г. на депутатите в парламента, когато я питаха какво ще направи Министерството на туризма за преодоляване на очаквания от бранша тотален срив на летен сезон 2015 заради кризата между Русия и Украйна.
Есента дойде и националната статистика преброи пилците. Резултатът е: 8,5% общ спад на чуждите туристи в България за активните морски месеци юни, юли и август в сравнение с лятото на миналата година. С цели 32% по-малко са били руснаците, дошли на почивка по Българското Черноморие през тази година, в сравнение с миналата. А българите отново и още по-масово избраха близката или далечна чужбина въпреки всички призиви на браншовици, министри и дори на премиера Борисов да останат на почивка в родните курорти.
През изминалите 11 месеца, откакто е начело на Министерството на туризма, Ангелкова обиколи няколко пъти България, среща се с кметове и браншови организации, разговаря, изслушва, обещава. Попътува и по света – това е част от работата на министъра на туризма, да рекламира и да черпи опит. Успя да натрупа богат снимков материал от срещи с известни личности – като се започне от краля на Испания Фелипе и се стигне до холивудската звезда Джерард Бътлър, боливудските величия Аджай Девган и Шарук Кхан, световно известния футболист Зинедин Зидан. От тези фотокадри до момента ефект за българския туризъм няма. Почти всички от тези популярни хора са си побъбрили с министър Ангелкова на родния им език и какво? Разбрали са, че имаме министър, който владее няколко чужди езика, но от това приходите в бранша не отчитат скок.
Обратното – гафовете в туризма не престават. През май се появиха сбърканите брошури на министерството, в които страната ни се рекламираше с лов на мечка гризли и с риболов на сьомга. През юли заради компрометираща снимка в нощен бар беше уволнена зам.-министърката Надя Маринова, която отговаряше за маркетинга и рекламата. През август Ангелкова обяви, че концесиите на плажовете ще минат от строителното ведомство към Министерството на туризма, за да се прекратяла практиката цената на чадъра и шезлонга да излиза, колкото нощувката в тризвезден хотел. Даже имало няколко варианта как да стане това. Какви са те, не се разбра. Месец по-късно обаче министерството обяви, че ще похарчи 42 000 лв. за наемането на външен изпълнител за изработване на законодателни изменения именно за концесиите на плажовете.
Пак през септември Министерството на туризма прекрати два от проектите по ОП “Регионално развитие 2007-2013” заради закъснение – оценката на ефективността на националния маркетинг и участията на България на специализирани борси и изложения. Но се похвали, че е спасило други пет, наследени от бившето Министерство на икономиката и енергетиката.
За тази близо година бяха изработени някои отдавна чакани наредби към Закона за туризма, пусната бе реклама на 50 малко известни забележителности в родината, онлайн регистърът на туристическите атракции в България също е факт.
Преди десетина дни Ангелкова призна, че туризмът е един от секторите с най-висок дял на сива икономика у нас – над 50%. Тогава произлиза ли нещо от срещите й с бранша, на който беше амбицирана да докаже, че може да разчита на нея?
Тази година виновно за провала на сезон 2015 е международното положение, догодина сигурно ще е липсата на средства. Откъм ул. “Съборна” 1 вече се чуват реплики: “2016 г. ще е тежка”, “няма еврофинансиране”, “трябва да разчитаме на бюджета”… Оправдания винаги се намират.
Връзката с президента
Около 30-ата си година Николина Ангелкова влиза от частния бизнес в държавната администрация с летящ старт – като член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, когато регионален министър е Росен Плевнелиев. След неговото избиране за президент Ангелкова става зам.-министър на наследничката му Лиляна Павлова, като отговаря за най-големите инфраструктурни проекти. С идването на правителството на Орешарски се прехвърля в екипа на президента Плевнелиев като съветник по европейско регионално сътрудничество. Във второто служебно правителство, назначено от Плевнелиев, заема поста министър на транспорта, след което става министър на туризма във втория кабинет на Борисов.
Мнения за нея
Започна оптимистично, да подобри екипа си
Очаквахме повече, но и това, което дотук направи като министър Николина Ангелкова, е оптимистично. Въпреки трудния летен сезон тя положи основите за развитието на нови пазари, прави усилия и за подобряване на националната реклама. Още сме много назад от съседите ни конкуренти, но тези първи стъпки са достойни за адмирации. Има обаче проблеми, чието разрешаване не е по силите само на министерството, а изисква консолидиране на всички участници в сектора. Ангелкова ще успее да реши тази задача, ако подобри екипа си и работи по-тясно с неправителствените организации, особено за развитието на археологическия и културния туризъм.
Жельо Душев, председател на Варненската туристическа камара
Напориста, предстои да се доказва
Хубаво е, че министър на туризма стана амбициозен и напорист човек като Николина Ангелкова. Вижда се, че има желание да разреши затлачени от години проблеми в туризма, но тепърва й предстои да се доказва. Най-голяма активност засега проявява в установяването на контакти с известни личности от потенциални за България пазари, които да станат жива реклама на страната ни. Това е добра стратегия.
Доц. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара и декан на факултет “Управление” в Икономическия университет – Варна
От всичко, което решихме да правим, нищо не се е състояло
Посрещнахме я с голям хъс, защото тя е първият ни министър на туризма. Аз съм й фен, но е заобиколена с некадърни съветници, които нямат понятие от туризъм. Зная, че тя се бори, но политическите обстоятелства и предизборната кампания пречат на цялата й дейност. От всичко това, което решихме да правим, нищо не се е състояло. Държавни дружества не са закрити, нищо не се работи по незаконните бараки, а това може да бъде решено само с политическа воля.
Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в Слънчев бряг
Не ни трябват хора, верни на някого
Николина Ангелкова не става за министър на туризма, не може да се справи със задълженията си. Тя нищо не разбира и цялата й кариера е на базата на едно протежиране от 2011 г. насам. Кариерата й е от Министерството на регионалното развитие и връзката й с Плевнелиев. Там връзката са някакви фирми, които правят пътища в Кърджалийско. Не ни трябват хора, верни на някого.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма