Руски самолет с военни, артисти и журналисти се разби край Сочи

Различни причини, включително техническа неизправност или пилотска грешка, може да стоят зад катастрофата на самолета Ту-154 на руското военно министерство. Версията за терористична атака обаче се изключва, заяви председателят на комисията по отбрана и сигурност в съвета на федерацията Виктор Озеров, цитира Кросс. Отломки и колесник на изчезналия самолет Ту-154 са намерени на 6 км от бреговете на Сочи в Черно море. В момента се провежда спасително-издирвателна операция. Хора засега не са открити.

По-рано беше съобщено, че при обследване на акваторията на 6-8 км от брега е открито петно от разлив, което може да е в резултат от падането на самолета. Към мястото са изпратени спасителни плавателни съдове. За ситуацията с Ту-154 е информиран руският президент Владимир Путин, като му се докладва за хода на издирвателната акция.

Следственият комитет на Русия образува наказателно производство във връзка с катастрофата със самолета на руското министерство на отбраната, летящ за Латакия. Метеорологичните условия на летището край Сочи Адлер, откъдето е излетял самолетът Ту-154 на руското министерство на отбраната, са били добри. Източник описва времето дори като лятно.

Министерството на отбраната пояснява, че в самолета е имало руски военнослужещи, 9 представители на руски медии и членове на ансамбъла за песни и танци на руската армия, носещ името на руския композитор и диригент Александър Василиевич Александров. Това е най-големият ансамбъл в Русия. Артистите от ансамбъла са отивали да поздравят с настъпването на Новата година авиогрупата на руските военно-космически сили в авиобазата Хмеймим в провинция Латакия в Сирия.

На борда на изчезналия самолет е имало журналисти от руския “Първи канал” и телевизия “Звезда”.

Експерти от руското министерство на отбраната, ръководени от заместник-министър на отбраната Павел Попов отлетя към мястото на катастрофата на военния самолет Ту-154.   На 5,5 км от от мястото на трагедията на бреговата линия са открити колесници на самолета. Намерени са и лични вещи на някои от пътниците, съобщават от пресслужбата на Регионалния център на Южното Министерство на извънредните ситуации. Дълбочината, на което е паднал самолета е 50-70 метра. Източник от спасителните служби е заявил за Интерфакс, че хората на борда на самолета не са имали шанс да оцелеят.

Руският президент Владимир Путин изказа своите съболезнования на близките на загиналите в самолетната катастрофа край бреговете на Сочи, предаде ТАСС. Държавният глава е наредил на премиера Дмитрий Медведев да сформира комисия, която да разследва трагичния инцидент с Ту-154 на военното министерство.

Властите потвърдиха, че на борда на самолет е имало 92 души на борда – 84 пасажери и 8-членен екипаж. В самолета са пътували и членовете на музикалния ансамбъл „Александров”, който е трябвало да изнесе новогодишен концерт на военнослужещите в „Хмеймим”, Сирия.

Не са открити оцелели, това съобщиха от руското министерство на отбраната.

Имало е и девет журналисти, както и военни. По първоначална информация има две основни версии за тежкия инцидент – техническа неизправност или пилотска грешка. Пилотите на самолета не са подали SOS сигнал за бедствие.