Северна Корея се готви за кибервойна?

Северна Корея е удвоила броя на елитните си хакери през последните две години, за да засили кибератаките, предава Йонхап, позовавайки се на военни източници.

По информацията на агенцията КНДР има 5900 служители за кибервойна, като преди две години броят им е бил около 3000. Според източника Северна Корея ръководи хакерско звено чрез Главното бюро за разузнаване, което е дом на 1200 професионални хакери, подчертавайки, че те провеждат хакерски атаки от бази в чужбина и специално от страни като Китай. За сравнение – САЩ имат около 80 хиляди служители в такива звена, с 900 елитни хакери, а Япония – 90.

Експерти заявиха, че КНДР страна се опитва да засили способностите си във воденe на кибервойна като част от нейния неконвенционален арсенал.

Северна Корея набира по около 100 хакери на година след обучение и подготовка в Университета Мирим, открит през 1986 година и Университета Моранбонг, създаден през 1990 година. В тях обучават професионални хакери. Често севернокорейски хакери удрят сайтове на правителството на Южна Корея, също така банки, медии и други. /КРОСС/