Северният плаж в Бургас е сред фаворитите за “Син флаг”

Северният плаж в Бургас е сред фаворитите за престижното екоотличие “Син флаг”, установиха първите за годината проверки. Пясъчната ивица е единствената в страната, към която няма никакви забележки и препоръки. Наемателят “Бургас Бийч” вече заяви своята кандидатура за “Син флаг”. Общо 11 са претендентите за международното отличие. Комисията ще заседава в Дания в края на април, а през месец май ще стане ясно и кои плажове са номинирани. Плажовете се сертифицират от международно жури. В него влизат представители на Екологичната програма и Световната туристическа организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията и др.

Представителите на “Синия флаг”, които пристигнаха в Бургас останаха впечатлени от инвестициите,  които се правят на Северния плаж и от усилията, които се полагат за хората в неравностйно положение. Ивицата е с най-много екстри и е абсолютен фаворит в надпреварата. За хората с увреждания тук се изграждат три специализирани тоалетни, по международен стандарт. Те ще разполагат с падащи плотове и могат да се ползват от майки с бебета. На Северния плаж ще се поставят и три подстъпа към ивицата за инвалидни колички, които са задължително условие на “Синия флаг”. Съвсем скоро предстои да бъде въведено и изискването тези пътеки да стигат чак до морето, за да могат хората с увреждания да се придвижват без проблем. “Ще направим всичко, което е небходимо, за да се чувстват всички посетители добре. В момента работим върху проект за изграждане на канализация на плажа – нещо, което се прави за първи път у нас. Химическите тоалетни от миналия сезон ще бъдат демонтирани, а на тяхно място ще изградим 14 санитарни възела с течаща вода и климатизация. Ще поставим и контейнери за разделно събиране на отпадъците”, заяви наемателят Атанас Атанасов.

Новост на ивицата този сезон са метростанция за измерване скоростта на вятъра и информационни табла, които ще дават сведения за качеството на морската вода. И този сезон за гостите на плажа ще бъде осигурен безплатен интернет, а камери ще предават на сайта на „Бургас бийч” онлайн всичко, което се случва на ивицата. Сайта ще информира за моментната температура и влъжност на въздуха, както и за скоростта на вятъра. И този сезон за гостите на плажа ще бъде осигурен интернет. Отличието „Син флаг”, което очакваме да вземем през май, ще бъде не само приз на Северната ивица, но и една от емблемите на Бургас, допълни наемателят.