Сектор “Сигурност” на бунт

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния Румяна Бъчварова, преди редовното заседание на кабинета, за да обсъди съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на служителите в МВР и Министерството на отбраната.

Плановете на Горанов предизвикаха протести на стотици служители на реда вчера. Блокирани бяха магистралите „Тракия” и „Марица” при Пазарджик и Хасково, международният път Е-79 между Враца и Мездра, както и ключови кръстовища в столицата, Пловдив, Русе, Стара Загора и други градове.

За днес се готвят нови протести.

Към протестиращите полицаи се присъединяват и техни колеги от армията, както и служителите на затворите, чийто социални придобивки също се орязват с новия бюджет.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви за днес извънреден Съвет по отбрана.

За 12 часа е обявена полицейска блокада на прохода “Маказа”. По-късно вечерта полицаите във Варна са обявили, че ще затворят изхода на града за магистрала „Хемус”.

За днес е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград.

В София протестът ще започне в 18.30 часа на кръстовището до автогарата в квартал “Овча купел”, но не е изключено полицаите да предприемат протестни действия в различни части на столицата, без предварително да са уведомили за това.

„Решението, което правителството прие в петък, е може би най-щадящото”, заяви Румяна Бъчварова.

Бъчварова потвърди слуховете, че има вълна от напускащи полицаи, като само за три дни броят им е 250 души, цитира Кросс. По информация на протестиращите шефът на пожарната Николай Николов също е подал рапорт за пенсиониране. Не е ясно дали причината е в последните събития в сектора. От Министерството на вътрешните работи отрекоха това.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се разграничи от проекта на Бъчварова за бюджет на МВР. Той се обяви за запазване на социалните привилегии и заяви: „Мисля, че някъде е счупен диалогът”.

„Може би не е редно да го казвам, но бих го определил така – ако мотивацията на тези служители е такава, че за десет заплати те са готови веднага да напуснат работа, значи има проблем с тяхната мотивация и е по-добре да платим тази цена наведнъж и след това в системите да влизат и да работят хора, които наистина да вършат полицейска работа, а не да влизат в нея с обещанието, че след някакви години ще се пенсионират рано, ще получат едни възнаграждения и след това ще продължат трудовата си кариера живи и здрави”, каза от своя страна Владислав Горанов.

На основната критика на синдикатите, че промените не са обсъдени с тях още миналата седмица на тристранката, Горанов отговори:

„Вероятно разбираемо е защо не можаха да минат пълния цикъл на обсъждане, но така или иначе той започва, нищо няма да се случи без дебат. Знаете, че цялата подготовка на проекта на закона за държавния бюджет течеше е тече в една предизборна обстановка, в която всяка тема, свързана с пребалансиране на права и отговорности в държавата, щеше и можеше да се използва за политически цели”, допълни финансовият министър.

“Имаме уверение от премиера Бойко Борисов, че спорните текстове в проектобюджета на МВР за 2016 г ще бъдат оттеглени още утре. Това каза Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той се позова на информация от главния секретар на МВР, който цитирал позицията на премиера. По думите на Попов , ако бюджетът за МВР бъде приет с предлаганите от финансовия министър параметри, има огромен риск след около месец твърде много служители да напуснат системата на МВР, а тази липса няма да може да бъде запълнена с години.

„Целият пакет, който изневиделица се появи в петък на заседанието на Министерския съвет, е крайно неприемливо за нас”, каза Попов.