Симфоничен концерт на 22 февруари в Опера-Бургас

Поредното събитие на Държавна опера – Бургас за м. февруари, е концерт, който заслужава вниманието на почитателите на симфоничната музика. Под палката на изтъкнатия диригент Йордан Дафов, който преди дни навърши достолепната възраст от 84 години, ще бъде представена разнообразна концертна програма, подбрана с усет и вкус, на Симфоничния концерт на 22 февруари, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера. Доайенът в българското културно пространство маестро Дафов е зареден с неизчерпаема творческа енергия и да продължава да бъде еталон за класа. Всяко музикално събитие под неговата палката се превръща в незабравимо естетическо преживяване. Коледният концерт под неговото диригентство – в края на м. декември мин. год., в който участваха над 150 изпълнители на сцената – оркестър, хор, Детски хор “Милка Стоева”, танцьори от ПФК “Странджа”,  изпълни залата на Бургаската опера с емоционална публика и се превърна в събитие с широк обществен отзвук.

Солист на оркестъра на Бургаската опера на концерта в четвъртък е забележителният млад музикант Лилия Жекова, пиано, която, освен концертиращ пианист, активно се занимава и с камерна музика, като член на Камерен ансамбъл „Силуети“ –  от 2018 г. съставът е част от  Европейската академия за камерна музика (ECMA). По покана на БНР ансамбълът представя България с концерт, излъчен по Еврорадио в цяла Европа, Америка и Австралия в ежегодния „Euroradio Christmas Music Day“. От 2016 г. Лилия Жекова работи като щатен преподавател към Вокалния факултет при Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, от 2020 г. е носител на научната степен „доктор“. Две поредни години е стипендиант на Международната лятна академия Виена–Прага–Будапеща (ISA). Лилия Жекова има реализирани записи в БНР, участвала е в редица национални и международни фестивали.

Концертмайстор на оркестровия състав на Бургаската опера на концерта на 22 февруари ще бъде Ваня Златева.

В концертната програма са включени знакови произведения из класическата музикална съкровищница за симфоничен оркестър: „Дивертимемто“ в си-бемол мажор, КV 137  от Волфганг Амадеус Моцарт – една изящна музикална миниатюра, носеща финеса и класическата Моцартова елегантност, Симфония №2 в ре мажор от друг велик представител на Виенската класическа школа – Лудвиг ван Бетовен. Бетовен започва да пише своята Симфония № 2 по време на един от най-депресивните периоди от своя живот и същевременно най-успешен в неговото творчество. Виенският му период от 1802 до 1812 е най-продуктивният в неговата биография – той композира и шест от деветте си симфонии. Втората симфония на Бетовен е посветена на неговия покровител княз Карл Лихновски, той се радва и на вече издадени творби. От този период е и прочутата му „Лунна соната“.

В концертната програма в четвъртък ще прозвучи и Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, КV 466 от В. А. Моцарт. Базиран на контрастни теми, подобно на други минорни произведения на Моцарт, концертът за пиано принадлежи към най-драматичните страници от творчество му.

Творчеството на Моцарт е обрисувана с думи лаконично и изумително точно от друг музикален гений – П. И. Чайковски: „По мое дълбоко убеждение, Моцарт е най-висшата, кулминационна точка, до която е достигнала красотата в сферата на музиката.“

Симфоничният концерт в четвъртък е залата на Държавна опера – Бургас е покана за едно изискано преживяване с висока музикално-естетическа стойност.

Билети за концерта на 22 февруари – на касата на Операта, каса “Часовника” /работи и в събота/, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/simfonichen-kontzert-0dvk93g и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1406664/performance.html.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *