Скандал заради брошури за сексуално ограмотяване на учениците

skandalБрошури за сексуално ограмотяване на учениците предизвикаха скандал между институциите. Проблемът е, че на снимката, която е приложена към болестите, предавани по полов път, са двама млади мъже. Брошурите са издадени от здравното министерство и са разпространени от РЗИ-Ямбол. Образователното министерство обаче забранява да стигнат до учениците.

Въпреки забраната брошурата стига до ученици на 14 и 15 годишна възраст. Брошурата се нарича „Любов без последствия”. Тя е богато илюстрирана и е предназначена за сексуално възпитание на учениците. Едно от училищата, в които са раздадени тези брошури е Езиковата гимназия в Ямбол. Директорът на гимназията обяснява, че осмокласниците са се запознали с рисковите заболявания, предавани по полов път на лекция. Той уточни, че самите брошури са били получени в началото на декември, между 5 и 10 декември, поради това, че на класните ръководители е трябвало да има беседа, на която е бил поканен представител на РЗИ. Представителят на здравната инспекция е била д-р Русева, която е изнесла беседа – Болести предавани по полов път.

При разговора с директора на РЗИ-Ямбол стана ясно, че именно представителя на инспекцията д-р Русева е била тази, която е раздавала от въпросните брошури. Лекарката коментира, че според нея няма нищо скандално в брошурите.