Слави Бинев подаде оставка като председател на комисията по култура и медии

Депутатът от „Патриотичен фронт” Слави Бинев подаде оставка като председател на парламентарната комисия по култура и медии. Решението е било взето днес на заседание на Парламентарната група на ПФ и бе обявено от съпредседателя на формацията Валери Симеонов на брифинг в парламента. Оттеглянето на Бинев идва след протести на дейци на културата, пише Кросс.

Председателят на НФСБ припомни, че при гласуването преди 12 дни Бинев е бил подкрепен от всички депутати, но „скоро след това станахме свидетели на обществени действия, насочени срещу този избор”. „Води се една изключително грозна и унизителна кампания за опетняването на името на г-н Бинев, без това да бъде подкрепено от каквито и да било аргументи”, заяви Симеонов.

По думите му, протестиралите срещу Бинев са отказали среща както с него, така и с ръководството на „Патриотичен фронт”. „Независимо от това ние считаме, че създаването на напрежение в настоящия момент, независимо доколко основателно, мащабно и режисирано е то, не би трябвало да продължава, поради което днес беше насрочено заседание на групата и беше поставен въпросът за избора на Бинев”, добави съпредседателят на ПФ.

На заседанието Бинев изложил своето мнение по въпроса и заявил, че е изключително омерзен. „Бинев приема всичко това като грозна атака срещу неговата личност, защото както и аз казах разговорите, които е провел, включително и в парламента, той не е чул нито едно основание да оттегли. Независимо от това той счита, че това е въпрос на велико човешко достойнство, каквото рядко се среща в българката политика”, посочи Валери Симеонов.

Думата все пак взе и самият Слави Бинев, който посочи, че отдавна е обмислял този ход. „Имаше най-различни варианти, но днес наистина кофите с помия дойдоха малко вповече, дори и за човек, който носи като мене”, заяви подалият оставка шеф на комисията по култура и медии. След това пожела много творчески успехи на всички културни дейци: „Много пари им пожелавам и наистина правилата да важат за всеки един от тях поравно”.

На медиите пожела следващият председател на комисията да помогне свободата на словото да не бъде трицифрено число надолу в класацията на „Репортери без граница”. „Много от вас знаят моето минало, което е различно интерпретирано, там е ясно едно – мафията не можа да ме убие, но културата и медиите могат да пият вино от моя череп тази вечер”, заяви той.

По-рано днес се проведе среща между министъра на културата Вежди Рашидов и председателят на парламента Цецка Цачева.

„Убеден съм, че творците ни трябва да имат всички условия за нормална работа. В момента са налице оставки на режисьори и артисти от Народния театър „Иван Вазов”, има протест и от други национални институти, от Съюза на българските художници, от музикални съюзи и други творчески организации, от интелектуалци, както и от обществените медии и тази цена е прекалено висока за който и да е политик”, е заявил Рашидов пред Цачева. По думите му, когато хора като Александър Морфов, Христо Мутафчиев, Пламен Карталов, Любен Генов и много други изразяват остро недоволство от един избор, това вече са сериозни знаци, в които трябва да се вгледаме добре.