Социалните придобивки на полицаите се запазват, реши премиерът

Социалните придобивки на полицаите се запазват, реши премиерът Бойко Борисов. Това се отнася както за заплатите за прослужено време при пенсиониране, така и за порциона.

След среща с премиера Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Румяна Бъчварова в Министерския съвет главният секретар на МВР Георги Костов обяви пред журналисти, че социалните придобивки се запазват за работещите в системата и за всички, които вече са си подписали трудовите договори.

Предложените социални рестрикции ще се отнасят за всички новопостъпващи в системата.

Борисов, Горанов и ръководството на МВР се договорили, че обезщетението от 20 брутни заплати няма да бъде пипано, както и всички други придобивки, които сегашните работещи в МВР са подписали при назначаването си – като например за храна. Намаляването на броя обезщетения ще засегне само тези, които тепърва постъпват на работа,съобщава Кросс.

От думите на Костов стана ясно обаче, че остава идеята на Владислав Горанов да се махне индексирането всяка година с нови 2 % на заплатите. Те ще бъдат изчислени към досегашния размер на брутното възнаграждение, но повече няма да се трупат, поясни главният секретар на МВР. Той каза още, че така е в много други сектори на държавната администрация.

Както точно ще се извършат промените – дали Законът за бюджета ще бъде оттеглен от Министерския съвет преди първото четене в Народното събрание или там ще се коригира, той каза, че не е от неговата компетенция.