Спасител извън смяна и французин се сбиха за свободни места на плажа в Поморие

Бой е станал в свободната зона на поморийския плаж в следобедните часове на 24 юли. По данни на полицаите, които се отзовали на сигнала, след словесно пререкание се стигнало до сбиване между български и френски гражданин. Униформените служители неутрализирали конфликта и поканили участниците в РУ-Поморие, където те дали обяснения.

Станало ясно, че причина за спречкването е наличието на свободно място за плажуване извън платената зона, за ползването на което претендирали и двете страни. По време на инцидента българският гражданин / работещ като спасител на същия плаж/ не е бил служебно ангажиран.

Допълнително към образуваната преписка е присъединено медицинско свидетелство, предоставено от френския гражданин. След събиране на максимални данни, изясняващи детайли по инцидента, образуваната преписка е изпратена по компетентност в Бургаска районна прокуратура.

Френският гражданин Джудикайл Танс, който със семейството си от 20 години идва на почивка в Поморие, е информирал Френското консулство в България за жестокия побой. Също така е изпратена и жалба-обяснение към Министерството на туризма. Подадена е жалба и в прокуратурата и ще  бъде заведен граждански иск.

Във връзка с инцидента на плаж “Поморие-Изток”,  от фирмата-концесионер “Ауто Фактор” заявиха следното:

“По повод публикации в социалната мрежа и в медии, бе извършена проверка по Кодекса на труда, при която установихме, следните обстоятелства:

На 24.07.2023 г. е възникнал инцидент с участието на спасителя Христо Киобасанов, който по време на инцидента не е бил на работа и не е изпълнявал служебните си задължения, тъй като е имал почивен ден по график. Служителят е бил на плаж заедно със съпругата и детето си,  в качеството си на плажуващи граждани.

Киобасанов си е носил собствен чадър, който поставил в свободната зона на пясъка.  Докато семейството на служителя е било в морето, под собствения му чадър се е настанил турист, френски гражданин, който отказал да напусне въпреки поканата и обясненията. Между двамата е възникнал спор, прераснал във физическа агресия.

Концесионерът “Ауто фактор” се разграничава от действията  своя служител и заявява, че не толерира подобни действия на саморазправа. Но предвид обстоятелството, че тези действия са извършени от служителя не по повод изпълнение на служебните му задължения и в извън установеното работно време, работодателят няма отношение към инцидента.

Въпросите относно вината и последиците са в правомощията на компетентните органи ”

В неделния ден ще бъде даден брифинг от окръжния прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов във връзка с боя в Поморие.