Спешни промени в законодателството поискаха родители на деца с увреждания

Родители на деца с увреждания излязоха на протест в няколко града. Те настояват за спешна промяна в законодателството, която да позволи да получават доходи и да се грижат за децата си. „Виж човека, не само увреждането” е основният призив, с който те застанаха пред институциите днес. Хората с увреждания и техните близки настояват за реформа както в системата на ТЕЛК комисиите, така и в системата, която ги осигурява финансово. До момента нито една от институциите, към които те се обръщат, не е дала знак, че ще се срещне с техни представители.

 В Бургас също се състоя протест, при който хората се събраха на пл. „Тройката“ и преминаха през ул. „Александровска“, за да спрат пред сградата на общината. Протестът мина под мотото „Искаме права, а не ограничения“.

Исканията им са за помощни средства, специализирани за деца, отделен фонд, единен регистър на лицата с увреждания и законодателни промени, които да улеснят борбата им с бюрократщината, блокираща усилията им да осигурят всичко необходимо за децата си. Днес те не очакват чудеса. Не очакват и всичко да се нареди за ден, два или пет. Но излязоха да улицата, за да покажат децата си, да разкажат за трудностите си.