Ще награждават граждани, сигнализирали за корупция

Гражданите, подали сигнали за корупция, ще получават парични награди, ако тяхната информация доведе до осъдителни присъди. Това предвижда антикорупционната стратегия, която бе представена днес в Министерски съвет от вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов,съобщи Кросс.  Новата структура ще обедини под една шапка спорните БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси. Към нея ще влязат и звена от Сметната палата. Звеното ще има мандатност, която обаче още не е уточнена. Контролът на работата му ще се следи както от граждански съвет, така и от външни фирми, които ще правят оценка за ефективността. Служителите в звеното пък ще бъдат подложени на постоянни проверки.
Законът за новия корупционен орган ще бъде внесен в Министерския съвет до края на месеца. Заради нуждата от финансова обосновка новата структура ще започне работа най-рано на 1 януари 2016 година.
Основният приоритет на новата структура ще бъде наблюдението на 7670 души, заемащи висши държавни длъжности. Нейни приоритети са изграждане на ефективна система от антикорупционни органи и звена, противодействие на корупцията по високите етажи на властта, противодействие на политическата корупция с акцент върху изборната корупция, превенция и противодействие на корупцията в МВР и органите на съдебната власт, освобождаване на гражданите от “дребната” корупция.
Гражданите, подали сигнали, които са допринесли за осъдителна присъда, най вероятно ще получават процент от сумата, за която се води досъдебното производство. Такава например е практиката в Румъния.
Към момента нямаме никакви планове да променяме давностните срокове и да ги преразглеждаме. Аз лично бих казал да се спрем в тези рамки и да спрем малко влечението си към специално законодателство, коментира законовата рамка министърът на правосъдието Христо Иванов.
Звеното ще се помещава в ДАНС и ще бъде с ограничен достъп. Съставът на органа най-вероятно ще бъде избиран от Народното събрание.