Споразумение по плана ,,Юнкер“ дава достъп на българските МСП до 15 млн. евро

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Банка ДСК подписаха споразумение в рамките на инициативата “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансова подкрепа по Програмата на Европейската комисия „Horizon 2020“. 

По силата на новоподписаното споразумение ще бъдат отпускани кредити с гаранционно покритие от ЕИФ на иновативни малки и средни компании, както и на средни по размер  предприятия.  То ще позволи на Банка ДСК да кредитира при по-изгодни условия компании от МСП сектора, които иначе не биха имали достъп до финансиране, като очакванията са да се генерира кредитен портфейл от 15 милиона евро.

Споразумението е подкрепено от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е основният стълб на Инвестиционния план за Европа на Европейската комисия (Планът “Юнкер”).

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: ,,Решаваща е ролята на МСП за разкриването на работни места и стимулирането на растежа на българската икономика. Днешното споразумение е доказателство, че нашата стратегия дава резултати – стратегията за подпомагане на тези МСП чрез създаване на финансови инструменти, до които в противен случай те не биха имали достъп. Пожелавам успех на малките предприятия, които ще се възползват от финансирането, обезпечено от Плана за инвестиции.“

Според Главния директор на ЕИФ, Пиер Луиджи Гилибер: “Подобряването на достъпа до финансов ресурс за малките и средните предприятия е ключов фактор за устойчивото им развитие и подобряването на тяхната конкурентоспособност. Приветствам това ново споразумение за България, което ще позволи на ЕИФ и Европейската комисия да подкрепят още повече български предприемачи. “