Стабилни ли са Актовете на Кирил Петков като министър след решението на КС

konstitucionen_sadПравосъдният министър определи като обосновано решението на Конституционния съд, че назначението на Кирил Петков за служебен министър противоречи на основния закон.

Според проф. Янаки Стоилов няма проблем с решенията на Министерския съвет, защото той е колективен орган. Индивидуалните актове, които Кирил Петков е издал като министър, остават валидни, но могат да бъдат атакувани, цитира БНТ.

Според доц. Наталия Киселова, актовете на Кирил Петков като министър са стабилни, въпреки решението на Конституционния съд от сряда.

Вчера КС обяви за противоконституционен указа на президента в частта, с която Петков беше назначен за служебен министър на икономиката.

„Това, което става ясно от решението на КС, е, че по отношение на г-н Петков не са били налице условията. Народните представители от ГЕРБ са сезирали съда за указа на президента, но не са поискали да се произнесе по отношение на актовете. В този смисъл, като проследих и коментарите на колегите, всички сме единодушни, че актовете са стабилни”, обясни Киселова в ефира на „Здравей, България”

Така по думите й актовете му могат да бъдат атакувани един по един, но не отпадат автоматично. „Малко са действията в правото, които са автоматични. В повечето случаи е необходимо за всеки един от актовете да се премине през конкретна преценка”, каза доц. Киселова.

Все пак, ако някои от актовете бъдат обжалвани, настоящият икономически министър може да ги преподписва. „Казано на жаргон – могат да се санират част от актовете, които продължават да имат действие”, каза доц. Киселова.

„Декларациите на някои партии, че ще оспорват всичките актове от май до септември, ми се струва пресилено и част от кампания”, коментира преподавателят по конституционно право.

 

1 коментар

  1. А, стабилен ли е КС?
    КС с това становище може да постигне само един ефект… Българи, които имат двойно гражданство, но искат да си запазят българското, да не могат!
    КС не иска българи да се връщат в Родината си? В същото време Министри се надпреварват, кой да суспендира Конституцията!!!