Стефановден е

Sv.StefanНа третия ден след Рождество Христово Православната Църква молитвено чества паметта на светия първомъченик и архидякон Стефан.

Св. Стефан е най-старшия сред седемте дякони, поставени от апостолите, затова е наречен архидякон.Стефан е бил помощник на своя учител Иисус Христос. Бил е отговорен за разпределението на храната и много благороден и мил. Св. Стефан е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите му завидели, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица. Със своето мъченичество и изключително страдание архидякон Стефан е бил и е пример за всички християни. Неговият пример най-добре обяснява думите: „Кръвта на мъчениците е семе за Църквата”. Мощите на светия първомъченик Стефан са открити близо до Йерусалим през 415 г. Той е първият Архидякон, умрял за христовата вяра. Името му означава „венец” – той е венецът на църквата, вратата на храма. Ликът му се изобразява на лявата врата на иконостаса.
Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най- често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо. Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта.

Честит имен ден на Стамен, Стамена, Стана, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стойка, Стойчо, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню, Шон, Шона и техните производни!