Съветниците в Несебър гласуваха безапелационно исканията на кмета

По първите три точки от дневния ред на последното заседание на Общинския съвет-Несебър: за избиране на временно изпълняващ длъжността кмет на Община Несебър и на селищата от общината, за присъждане на „Почетен знак на община Несебър” на Ангел Ангелов и за допълнение към договор между Община Несебър и „Слънчев бряг” АД за право на ползване и право на прокарване на елементи на техническата инфраструктура,  общинските съветници гласуваха единодушно по исканията на кмета Николай Димитров. По т.4 и 5: за общинско предприятие „Управление на отпадъците” и увеличаване числеността на персонала в управление „Социални грижи и услуги”, гласуването бе 13 гласа «за» и 3 «въздържали се». По т. 6, 7 и 8 също се гласува единодушно. По т.9 отчетът на председателя на Общинския съвет бе приет с 15 гл. «за» и 1 «въздържал се». С изключение на т.12 за промени в бюджета на общината, която бе прегласувана в края на заседанието и получи 11 гласа «за» и 3 «против», всички останали от 10 до 17 бяха гласувани с 14 или 15 «за» и 1 «въздържал се». По т.18 се гласува с 13 глака «за», а до т.38 всички гласуваха единодушно «за», с изключение на т.36 при която гласуването бе 13 «за» и 1 «въздържал се».
Гласуването по време на последното заседание се извърши в отсъствието на: Христо Тодоров от Либерален съюз, Аристид Каравидов от ГЕРБ, Иван Аврамов, Константин Лефтеров и Антоанета Данаилова от МОРЕ.
И без присъствието на тези съветници, мониторингът от гласуването за пореден път показва красноречиво, че всички групи в Общинския съвет олицетворяват и са част от това статукво, което гласува единодушно предложенията на кмета Николай Димитров. Друг е въпросът, че някои съветници се възприемат като някаква опозиция. Партиите извън местния парламент, които са канят да участват в местните избори, също претендират да ги възприемат за някаква опозиция. Макар и без да имат право да гласуват, тяхното мълчание преди и след заседанието на общинския съвет, може да се приеме за мълчаливо съгласие по гласуваните предложения от кмета на Общината. Предизборната обстановка е аналогична на тази в Созопол. Там кметът Панайот Рейзи къде насериозно, къде на шега, предложи на предпоследното заседание на общинския съвет настоящите съветници да си съставят обща листа и с нея да се явят на предстоящите избори в негова подкрепа.
В Несебър това няма как да се случи.В предизборното пространство периодично се проявяват най-различни кьорфишеци за партии и коалиции от партии, които се разпадат още преди да бъдат учредени. Данните от проведените досега сондажи на Агенциите за социологически проучвания показват с висока степен на вероятност, че статуквото в местния парламент няма да се промени. И ако някоя от класическите партии се промъкне /с изключение на ГЕРБ/,това ще й се случи само като коалиционен партньор на някоя от партиите в настоящия общински съвет.
КОЙ КАКЪВ БЕШЕ В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ В НЕСЕБЪР?
В Общинския съвет през мандат 2011-2015 най-младият общински съветник бе Пенко Пенчев. Полагането на клетва от общинските съветници се състоя на 3 ноември 2011. В Общинския съвет имаше две двойки астрални близнаци. 16 от съветниците -76,20 % са с висше образование Най-младият съветник в Общинския съвет на Несебър е роденият на 8 август 1980 г. Пенко Пенчев от политическа партия «Политически клуб Тракия», а средната възраст на новоизбраните съветници е 44 год.,11 мес. и 4 дни.

През мандат 2007-2011 средната възраст на новоизбраните съветници е била 39 год.,9 мес. и 6 дни, а най-младият съветник е Светлана Николчева-Трендафилова, родена на 5 май 1982. По възрастова характеристика настоящият местен парламент е по-възрастен с 5 години от предшестващия и е почти аналогичен на този от мандат 2003-2007, в който средната възраст е била 44 год.,6 мес. и 8 дни. Ако Пенко Пенчев е най-младият съветник, то Янаки Стоянов от ГЕРБ е най-възрастният.Той е роден на 1 септември 1947. Негов астрален близнак е Георги Георгиев от политически клуб «Тракия» , роден на същата дата, но през 1953. В Общинския съвет има още двама астрални близнаци-Костадин Нищелков от партия «Български социалдемократи» и Емил Пергелов от партия МОРЕ, родени на една и съща и дата година- 2 ноември 1965. Най-младата по възраст е групата на съветниците от ГЕРБ-42 год.,3 мес. и 4 дни., а най-възрастната-на «Либерален съюз Несебър»-48 год.,1 мес. и 7 дни.

Феминизацията на местния парламент бе сведена до минимум.Първоначално единствената жена в него бе Николина Тодорова от ГЕРБ, което представлява 5 %. В предишния общински съвет жените са били 4-19 %, рекорд за дамско присъствие от 1991 г. насам. По-късно и Антоанета Данаилова стана общински съветник и жените станаха 2.

12 от съветниците са преизбрани, което е 57,42 %. Ако към тях се прибавят и Славчо Станелов и Янаки Стоянов, пребивавали в местния парламент в минали мандати, то относителният дял на преизбраните съветници достига 66,67 %. Този показател сам по себе си красноречив, че в новоизбрания общински съвет преобладават съветниците с опит, някои от които с по няколко мандата.

16 от съветниците са с висше образование-76,20 %, останалите 5/23,80 % са със средно образование. След напускането на Златко Димитров, Пейко Янков и Атанас Терзиев, техните места бяха заети от Аристид Каравидов, Христо Тодоров и Христо Яръмов. Избраният от «Ново начало и Синята коалиция за вас» единствен съветник Венелин Ташев фигурираше в местния парламент като независим.
Максим МОМЧИЛОВ
.