Състоянието на един от пострадалите при взрива в Анево остава тежко

Състоянието на единия от пострадалите на полигона на ВМЗ-Сопот в с. Анево остава тежко. Той е американски гражданин, приет е в университетската болница „Свети Георги” с множество травми и разкъсни рани. Лекарите са оперирали ръцете му, съобщава Нова телевизия.

„Има шанс за живота му. Ампутирана е част от дясната ръка”, заяви шефът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев. Медиците определят инцидента като много тежък, нараняванията са причинени от взривна вълна и метални осколки, каза д-р Атлиев.

При инцидента загина друг американски гражданин. Състоянието на другите трима ранени е стабилно.
Един от тях, канадец, е ранен в дясното рамо и ходилото на десния крак. Двамата пострадали българи, на 25 и 28 години, са стабилизирани. Те са с множество рани на ръцете и краката. Предстоят им допълнителни изследвания и манипулации. Все още не е ясно кога ще бъдат изписани пострадалите, съобщава Дарик радио.
Взривът стана вчера около 11.30 ч. при стрелба с гранатомет на полигона в с. Анево. Причините се изясняват. Според предварителните информации на разследващите, не може да става дума за умисъл. Вероятно присъствалите на полигона са участвали в обучение, като не са спазени правилата за безопасност при боравене с боеприпаси.

Собственик на взривилата се граната е и фирмата, наела полигона.

Очаква се тази сутрин посланикът на САЩ у нас Марси Рийс да посети болницата и да се осведоми лично за състоянието на пострадалите, предава БГНЕС.

Жителите на село Анево и на Сопот са притеснени от инцидента, съобщава ВTV. Те смятат, че някой иска да закрие военния завод, което ще остави 3 хиляди души без работа.

Въпреки че става въпрос за частна фирма, държавата трябва да вземе мерки, заяви подп. Борислав Генов, експерт от Министерството на отбраната, пред ВTV. Той уточни, че при такъв тип дейности най-важно е обучението, но не изключва вероятността боеприпасите да са били негодни. Военният експерт посочи, че няма механизъм, който да задължи частните фирми да преосвидетелстват боеприпасите, и подчерта, че ако е ставало въпрос за изпитване на оръжието, а не за обучение, не е нормално да се стреля с ръка.

Полк. Иван Бояджиев, експерт по антитероризъм, обяви, че има много въпроси, на които никой не е отговорил – кой издава лиценз на тези частни фирми, къде ще се продава оръжието, ако е ставало въпрос за продажба и др. „Знаете къде най-много се използват гранатомети и автомати „Калашников” – за локални войни. И най-накрая трябва да има наказани”, заяви експертът. /КРОСС/