Тревожни разстройства измъчват 11,4% от българското население

10 октомври е Световният ден на психичното здраве. Тазгодишната кампания е под мотото ,,Психологическа първа помощ” и е фокусирана върху оказването на психологическа и социална подкрепа на психично болните от всички хора, независимо дали са медицински специалисти, или не са.

Когато се формулира проблемът за психично здраве, най-често се виждат хората с тежка психична болестност, а всъщност психично-здравни проблеми имат много голяма част от населението.  В България тревожни разстройства измъчват 11,4% от населението. 6,2% от българите страдат от разстройства на настроението или депресивни и афективни състояния.Най-рискова за тежки депресии е възрастта между 20 и 34 години,сочат данни на Националния център по обществено здраве.

Основни причини за психичните проблеми са стресът в ежедневието и особеностите в начина на живот.Влияние оказват също социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености и др. По-често страдат жените, но те повече търсят професионална помощ.

Първите симптоми за прояви на психични проблеми са безсъние, честа умора,лошо настроение, раздразнителност и др.Препоръчително е психологическо консултиране