Турнир по борба в село Кошарица

Във финалната схватка при най-тежките Стефанов,който е треньор по борба, победи с туш Атанас Джамбазов – състезател по свободни боеве и бе удостоен с традиционната за такива турнири награда,която е коч. Освен,че е треньор по борба и съветник в Общинския съвет-Созопол, Стефанов отговаряше и за логистиката на турнира, а накрая се включи в надборването в най-тежката категория, и макар и трудно успя да тушира коравия си съперник след продължение.

Инициативата за провеждане на турнира след близо 60-годишно прекъсване е на Мартин Колев, който получава подкрепата на кмета на Кошарица Павел Желев и редица други радетели на борбата. Във възобновения турнир участваха настоящи и бивши републикански шампиони,медалисти от републикански турнири,а също така и състезатели по свободни боеве от Бургас, Ямбол, Сливен, Карнобат, Несебър, Свети Влас, Слънчев бряг и Кошарица. При съдийството на Яни Тодоров и Любчо Тодоров 43 участници деца, юноши, младежи и въже се състезаваха 4 категории – до 65, до 75, до 85 и над 85 кг.

Турнирът предизвика огромен зрителски интерес на стадиона в селото, където срещите продължиха близо 5 часа на открито, независимо от лошите метеорологични условия. Спортната проява бе част събора на несебърското село, който се чества на 1 ноември. Сред ВИП-гостите на празника заедно с председателя на Общинския съвет Благой Филипов и общинския съветник Румен Кулев, бе и олимпийският, европейски и световен шампион по борба Георги Мърков.

Всеки от победителите в отделните категории получи парични премии, осигурени от спонсори, а на първенеца в най-тежката категория по стар български обичай бе връчен коч.

Не по-малко ценна награда за участниците бе и снимка за спомен с легендарния Георги Мърков. Борбата е един от най-старите спортове,практикувани в Кошарица. В историята на селото е описана физическата сила на Никола Иванов, който по панаири и събори надборва прочути турски пехливани. Отбелязани са борческите постижения на Илчо Каляндов, Ради Дойчев, Стоян Христов. От по- ново време се помнят имената на братята Милю и Иван Атанасови, които след прекратяване на състезателната си дейност, стават треньори и подготвят редица изтъкнати състезатели.

В края на турнира организаторите заявиха,че не само възобновяват прекъсната борческа традиция, но за догодина смятат да я обогатят като поканят за участие жени.

Максим МОМЧИЛОВ