Турция отвори частично границата си с България

По последна информация на Министерство на външните работи няма данни за пострадали българи в Турция при опита за държавен преврат, извършен през изминалата нощ. От летище “София” обявиха, че турските им колеги са отменили два полета – в 9.05 часа, който каца от Истанбул и в 10 часа, който излита от Летище „София” за Истанбул. По информация към момента на турските авиолинии обедните полети ще бъдат изпълнени.
Мерките за сигурност на Летище “София” са засилени след неуспешния опит за военен преврат в Турция. Членове на специализирания отряд за борба с тероризма охраняват района.
Стотици пътници, сред които и българи, са блокирани на летище “Ататюрк” в Истанбул, което възстанови работата си. Българските власти са се свързали със сънародниците ни и те за момента запазват спокойствие.
Самолет на турските авиолинии от Лондон се приземи, това бе първият полет след прекъсването на работата на летището в резултат на опита за преврат.
ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Малко Търново и ГКПП Лесово от страна на Република Турция са частично отворени. Автомобилите от българска се пропускат, но МВнР призова българските граждани, които все още имат намерение да пътуват, да отменят своите планове.
По последна информация през трите пункта на българо-турската граница се пропускат само автомобилите, пътуващи към Турция. От турска страна не се допускат коли, влизащи в България,предаде Кросс.
Спокойна е обстановката на граничен пункт „Лесово”. През пункта няма почти никакво движение, не се движат нито леки коли, нито ТИР-ове. От българска страна пред пункта има спрели около 20 автомобила и микробуса, 14 от тях са пълни с молдовски туристи, които са тръгнали на почивка в Истанбул. Те са пристигнали около 3.00 часа тази нощ. Обяснено им е било, че могат да влязат, но е за предпочитане да изчакат, тъй като турските гранични служби не пропускат движение към България. Движение на ТИР-ове почти няма. Бариерата от българска страна е вдигната, но желаещи да преминават няма, уточниха от БНР.
Бойко Борисов е в контакт с всички служби, които могат да съберат информация за случващото се в Труция. Във външното ни министерство заседава извънреден щаб в момента.
“Проведох разговори с председателя на ДАНС, държавната служба за разузнаване, с министъра на външните работи и с министъра на вътрешните работи, и с всички ръководители на специализирани служби. Усилили сме максимално границата с Гранична полиция, допълнително с военните части. Всички служби са си по местата. Външно министерство – всички екипи следят и сме готови да се заемем по всякакъв начин за подкрепа на всеки български гражданин, който е в Турция. Разбира се, никого не съветвам сега да пътува нататък, дето се вика, няма да стигне”, заяви премиерът Бойко Борисов.
Министърът на отбраната Николай Ненчев разпореди да се усили присъствието на въоръжените сили в охраната на българо-турската граница. Това съобщиха от МО след спешно проведено съвещание под ръководството на министъра на отбраната във връзка със създалата се сложна вътрешнополитическа обстановка в Турция. В него са участвали началникът на отбраната генерал Константин Попов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, директорът на Служба “Военна информация” бригаден генерал Светослав Даскалов, директорът на Служба “Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов и други офицери от висшия команден състав.
По данни на БНТ има танкове и пред българското посолство в Анкара. Засега телевизията няма връзка с посланик Надежда Нейнски.