60 загинали, 1000 ранени и 754 военни са арестувани в Турция след опита за военен преврат

Има 60 загинали, 1000 ранени и  повече от 754 военни арестувани в Турция след неуспешния опит за военен преврат през тази нощ. Уволнени са 34 войници – петима генерали и 29-има полковници.

Назначен е нов шеф на Генералния щаб. Досегашният Хулуси Акар е държан за заложник от военните.

Сградата на Генералния щаб вече е под контрола на проправителствените сили, но група от разбунтувалите се войници все още се съпротивлява, съобщи Нова тв.

Турският президент Ердоган призова поддръжниците си да останат по улиците, той държа реч пред хиляди граждани, които се бяха събрали пред летището в Истанбул със знамена, за да го подкрепят. Той уточни, че ситуацията в града е под контрол.

По улиците на Анкара, както и в Истанбул, продължават да се виждат танкове и тежковъоръжени войници. Малка група от разбунтувалите се  продължава да се съпротивлява.

Цяла България следи с тревога случващото се в съседна Турция. Премиерът Бойко Борисов се обърна към нашите сънародници, които живеят, работят или се намират на почивка в Турция, да запазят спокойствие, да се регистрират в системата на МВнР и да се свържат с българските задгранични представителства, ако имат спешна нужда от съдействие